В Холандия изграждат соларна велоалея от стъкло

| от |

След няколко седмици в Холадия ще открият първата соларна улица в света, пише Ingenieur.de. В община Заанщад, северно от Амстердам 70-метрова отсечка от велоалея се покрива със специални соларни модули, които произвеждат електричество. Разстоянието не е голямо, но то ще бъде лабораторията, където холандците ще тестват технологията, съчетаваща в едно придвижване и генериране на енергия.

Холандия планира до 2020 година да добива 14 процента от потребяваната енергия от възобновяеми източници. “В бъдеще улиците биха могли да произвеждат електричеството, необходимо за движението на електрическите автомобили”, казва Стен де Вит, един от ръководителите на консорциума SolaRoad. Сдружението инвестира три милиона евро в идеята за произвеждащи електричество велоалеи.

Бетонните плочи, с които се покрива алеята, са с размери 2.5 на 3.5 метра и в тях са интегрирани слънчеви панели от силиций. Те за защитени от стъклено покритие с дебелина един сантиметър. Модулите биха могли да се използват и за покритие на улици. 70-метровата отсечка трябва да докаже ефективността на концепцията. Технологията е изправена пред сериозни предизвикателства. Тя трябва да издържи на натиска при преминаването на превозните средства върху стъкления пласт, както и на променящи се атмосферни условия – слънце, дъжд, сняг и лед.

Предприемачите обаче вече планират изграждането на улица от модули със специално стъклено покритие, което може да издържи преминаването на тежкотоварни автомобили./Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за В Холандия изграждат соларна велоалея от стъкло