В Харков се подготвят за руска инвазия

| от |

Въпреки примирието в районите около Донецк и Луганск, в Харков се подготвят за евентуална руска инвазия. Доброволци подсилват границата с Русия, а по площадите на града редовно се провеждат обучения по самоотбрана, пише Дойче веле.

На граничния пункт Плетньовка кипи усилена работа. Доброволци копаят окопи и изграждат амбразури. Повечето от тях идват от близкия град Харков. Хората там се опасяват, че може да ги сполети това, което преживяват съседите им от районите около Донецк и Луганск.

Доброволците разказват, че научили за акцията от социалните мрежи, където бил публикуван призив за укрепване на границата с Русия. Чрез социалните мрежи активистите събират и пари – за лопати, инструменти, а също и за наем на превозни средства. „Граничарите ни дадоха един багер. Но ни трябва по-голям, за да напредваме по-бързо. Парите обаче не достигат“, казва Дмитро Маковецки от организацията „Hromadska warta“ (Гражданска гвардия).

„Този участък от границата е много проблематичен“

От половин година насам граничарите укрепват граничния пункт Плетньовка. „Доброволците следват нашите планове и работят под контрола на нашите инженери. Много сме благодарни на активистите“, казва Сергий Колесниченко от украинските гранични войски. Офицерът споделя, че от другата страна на границата настъпило известно неспокойствие, когато граничният пункт се напълнил с украински цивилни граждани, въоръжени с лопати. „Ние уведомихме руснаците, че извършваме строителни дейности и че по границата всичко е спокойно“, разказва Колесниченко.

Микола Григориев, бивш сътрудник на украинската Служба за контрол на бедствията, помага на доброволците. Той идва от отдалечения на пет километра Вовчанск. „От нашия град дойдоха само шестима души да копаят окопи. Кметът, депутатите и повечето граждани гласуваха на изборите през май за представителите на старата власт. Във Вовчанск все още има много привърженици на бившия президент Янукович. Именно затова този участък от границата е много проблематичен“, споделя Григориев.

Страхът от евентуална руска инвазия е белязал делника в милионния град Харков, който се намира на около 80 километра от граничния пункт Плетньовка. От месец насам по площадите на града се провеждат обучения по самоотбрана, в рамките на които хората се подготвят за евентуални бойни действия. „Всеки трябва да си приготви чанта, в която да има паспорт, храна, вода и лекарства. И не бива да се укривате в метростанциите, а в противовъздушните скривалища“, обяснява на участниците Татяна Рябокон от харковското Сдружение на десантчиците.

Стотици граждани на Харков се включват всеки уикенд в обученията. Инструкторите, голяма част от които са воювали в Източна Украйна, ги обучават как да боравят с оръжие и как да оказват първа помощ на ранени. Част от курсовете са платени, но има и безплатни обучения. Хората, преминали курс по самоотбрана, могат да се присъединят към т.нар. партизански подразделения. „Приемаме както мъже, така и жени. Стига да са в състояние да участват в партизанска война“, казва една от инструкторките. 22-годишният Ярослав иска да се присъедини към партизанските подразделения. По здравословни причини младежът не е служил в армията. „Но сега искам да се науча да защитавам близките си и себе си“, казва Ярослав.

Властите в Харков уверяват, че дейностите по укрепването на региона са в ход от няколко седмици насам. Вече са изградени улични заграждения и укрепления, върви и регистрацията на доброволци, които са готови да помагат, ако се стигне до боеве. А областната управа ще информира гражданите за наличните в града бункери.

„Това не е достатъчно“, оплаква се Оксана Марчук и разказва, че заедно с други активисти чакала няколко седмици, докато властите им предоставили пълен списък на противовъздушните скривалища в града. След оглед на наличните укрития активистите установили, че само една трета от скривалищата са годни за ползване. „Останалите са затворени или пък са пълни с боклуци. Сега организираме доброволци, които да ги почистят“, разказва Оксана.

Опасността от „сепаратистка бомба“

И докато властите в Харков призовават активистите да не всяват паника, доброволците настояват, че колкото по-добре е подготвен градът, толкова по-малка е вероятността от война. „Нека сме подготвени, пък ако нищо не се случи – още по-добре. Представете си обаче какво ни очаква, ако наистина се стигне до инвазия и ние не сме подготвени“, казва Татяна Пасинюк от харковската организация „Евромайдан“.

Проевропейските активисти предупреждават за опасността от „сепаратистка бомба“ в Харков. Те имат предвид поддръжниците на проруската организация „Анти-Майдан“, които от шест месеца насам редовно провеждат демонстрации, макар че нямат разрешение от градските власти. Всеки уикенд се събират около стотина проруски демонстранти. „Евромайдан“ има значително повече симпатизанти. Сблъсъците между двата лагера стават все по-чести.

 
 
Коментарите са изключени за В Харков се подготвят за руска инвазия