В Германия разрешиха отглеждането на марихуана за медицински цели

| от |

Германски съд за първи път позволи сериозно болни пациенти да отглеждат сами марихуана за медицински цели при определени случаи, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Medical-marijuana-sign

Административният съд в западния град Кьолн постанови, че макар канабисът да остава незаконен за широка употреба в Германия, някои пациенти могат да отглеждат растението в дома си с медицинско разрешение. Съдът заяви, че всеки случай трябва да се разглежда отделно. Ключов момент е „достъпът на трети лица до растенията, а продуктите трябва да бъдат достатъчно ограничени“.

В много части на света има закони, които позволяват употребата на канабис и медицинска марихуана. Този вид лечение се прилага при рак, глаукома, ХИВ и СПИН, хепатит С, болестта на Паркинсон и други сериозни заболявания.

Петима пациенти с хронични болки са завели дела, за да получат разрешение от германския Федерален институт за медикаменти и медицински устройства да отглеждат собствена медицинска марихуана. Макар че всеки ищец е получил разрешение да консумира наркотика, за да облекчи болките и гаденето, те трябва да отглеждат растението у дома, за да ограничат разходите си, тъй като медикаментът не се покрива от здравната им застраховка.

Съдът отхвърли два от петте случая. Единият е отхвърлен, защото условията, в които живее пациентът, не гарантират, че само пациентът ще има достъп до марихуаната. Вторият случай е отхвърлен, защото според съда има и други алтернативи на лечението с марихуана.

Въпросът за марихуаната за отдих и за медицински цели е спорен в много страни. Противниците на употребата на марихуаната се опасяват от престъпления, свързани със злоупотреба с наркотици и пристрастяване. Някои твърдят, че употребата на марихуана може да доведе до зависимост от някои по-силни наркотици.

Този месец Ню Йорк стана 23-ят американски щат, който легализира марихуаната за медицинска употреба.

 
 
Коментарите са изключени за В Германия разрешиха отглеждането на марихуана за медицински цели