В Гърция обсъждат намаляване на броя на депутатите

| от |

Намаляването на броя на депутатите в гръцкия парламент е била от темите, по които разговаряли премиерът Андонис Самарас и вицепремиера Евангелос Венизелос, съобщава електронното издание на вестник „Катимерини“.

Hellenic_Parliament-MPs_swearing_in

Изданието посочва, че Самарас и Венизелос са известни поддръжници на идеята за намаляване на броя на депутатите от 300 на 250 души. Гръцкият премиер дори предложил техният брой да се сведе до 200 души. Правителството на Атина смята, че ако този въпрос се постави за обществено обсъждане преди изборите за Европейски парламент и местните избори през май, може да насърчи апатичните избиратели да се заинтересуват от политиката на страната, предаде БГНЕС.

Идеята за намаляване на броя на депутатите е тема на политически дебати повече от десет години, но досега не е постигнато нищо съществено.

През ноември миналата година гръцкият парламент за първи път разкри доходите на депутатите. Изнесените данни показват, че брутна месечна заплата на един гръцки депутат е 5 705 евро. Като се прибавят транспортните разходи, разходите за куриерски услуги, канцеларски материали и други общият приход на един депутат може да достигне между 7 644 евро и 8 198 евро.

 
 
Коментарите са изключени за В Гърция обсъждат намаляване на броя на депутатите

Повече информация Виж всички