В ЕС се споразумяха за Бюджет 2015

| от |

Страните членки на ЕС и Европейският парламент обявиха, че са постигнали споразумение за новия Бюджет 2015 на съюза след сближаване на позициите по спорните въпроси, съобщава „Франс прес“.

Двете преговарящи страни не успяха да се разберат през ноември, тъй като европейските правителство са под вътрешен натиск да се намали бюрократичният апарат в Брюксел.

Спорната точка тази година е свързана с преизчисляването на приноса на отделните страни членки към бюджета на ЕС. Например, на Великобритания й беше заявено, че трябва да плати допълнителни 2,1 милиарда евро, което Лондон отказва да направи.

В края на краищата преговарящите страни се съгласиха за бюджет от 141,2 милиарда евро (174,5 милиарда долара).

Имаме споразумение. Сега остава само да го формализираме„, каза либералният евродепутат и участващ в преговорите по бюджета Жан Артуа.

Постигнатото споразумение дава възможност също така за увеличаване на плащанията с 3,5 милиарда евро за Бюджет 2014 година, заради „безпрецедентни по мащабите си неплатени сметки“.

ЕС има между 25 и 30 милиарда евро неплатени дълговеобщо, поясни евродепутатът.

От бюджета са отделени 8 милиарда евро в помощ на инвестиционния план (предвиждащ общо 315 млрд. евро) на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Европейският съвет подчерта, че се очаква бюджетната комисия на ЕП да потвърди споразумението в четвъртък, а крайното решение ще бъде взето от съвета в петък и от ЕП на 17 декември. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за В ЕС се споразумяха за Бюджет 2015