В България, Македония и Гърция се пуши най-много

| от |

В света броят на пушачите драстично намалява в резултат на всички мерки, които се прилагат през последните десетилетия. На световната карта има само един регион над който се издига дим.

smoking

Днес пушат 19 процента от възрастните американци. През 1965 г. процентът е бил 42. Пушенето вече не е доминиращо и в други страни, каквито са Канада, Мексико и Исландия.

пушене България

Като цяло, през последните 30 години при мъжете процентът е спаднал с 10 (днес 31%, през 1980 – 41 %). Жените се отказват лесно и броят им е почти наполовина (от 11 на 6).

bulgaria 2

Както се вижда от картата България, Македония и Гърция са страни, които засега остават незасегнати от тези тенденции. Но и Русия, Франция и Австрия са плътно зад нас.

bulgaria male

В последно време леко увеличение сред пушачите се наблюдава в Швеция, Беларус и Мексико, а спад в САЩ, Унгария и Аржентина.

bulgaria smoking female

Въпреки намаляването на процента на пушачите, тъй като световното население непрекъснато нараства, днес в света има повече пушачи, отколкото преди. През 2012- та са пушили общо 967 милиона души, срещу 721 млн. през 1980 -та .

Вижте повече подробности на интерактивната карта тук.

 
 
Коментарите са изключени за В България, Македония и Гърция се пуши най-много