Ужасът във Варна: Продължава издирването на изчезнали хора в Аспарухово, броят на жертвите расте

| от |

11 са вече жертвите на поройните дъждове във Варна. Възможно е техният брой да се увеличи. Телата са открити в квартал Аспарухово,който буквално беше потопен от дъждовната вода. Цяла нощ спасителни екипи и водолази претърсваха района за бедстващи хора, съобщи БНТ.

varna

Мобилизирана е цялата техника на гражданска защита, на военните и на общината. Чака се подкрепление от Бургас и Шумен. Само вчера над града се изсипаха 35 литра на квадратен метър. Пороите са отнесли два трафопоста, целия квартал Аспарухово е без ток. Дъждът продължи почти през цялата нощ. Има десетки отнесени покриви,наводнени къщи и разрушен сгради. Екипите на спешна помощ от Варна, Добрич и Шумен имат готовност да окажат помощ на пострадалите. Наводнени са и плажните ивици, а заведенията край морето са под водата.

Изключително тежка остава обстановката в областите Велико Търново и Габрово. Дъждът продължи да вали през цялата нощ. Очакват се приливни вълни от Янтра и Белица, който снощи излязоха от коритата си. Няколко населени места в региона са в бедстващо положение. Десетки хора прекараха нощта във временни центрове за настаняване,след като къщите им бяха потопени от пороя. Най-тежка е обстановката в Килифарево. Снощи спасителни екипи евакуираха няколко семейства от покривите и последните етажи на сгради, след като река Белица заля града. Прохода на Републката остава затворен.

В Шуменско започва огледът на щетите, които проливният дъжд нанесе в късния следобед вчера. Най-сериозна е обстановката в село Вехтово, където приливната вълна надхвърли един метър. За щастие няма пострадали при наводнението.Възрастна жена на легло е била спасена от стихията от свои съседи. Водата е нанесла щети на поне две жилищни сгради в селото. Улиците са в кал и тиня.

Лошо ще бъде времето и днес в Източната част на България. По цялото Черноморие е обявен жълт код за силен вятър. Очаква се валежите да започнат да спират вечерта.

Във Варна се издирват изчезнали, кметът Иван Портних заяви, че вероятно броят на жертвите ще нарасне. В града е обявен ден на траур, предаде bTV.

Сложна е обстановка и в Добричко. Екипи на противопожарната служба, полицията и Гражданска защита работят от рано сутринта, съобщи в „Тази сутрин” областният управител Недко Марчев. Затворени са пътищата към Варна и Албена.

Лошото време нанесе щети и в други области. Около 30 къщи са пострадали от приливна вълна по поречието на река Белица в Килифарево. Спасителни екипи евакуираха от покривите на къщите им 11 души, съобщи кметът на града Димитър Събев. Щети са нанесени и на блоковете край реката, чийто мазета и приземни етажи са наводнени. В района електрозахранването е прекъснато.

В Дебелец река Белица също е наводнила дворове и къщи, както и обекти в Промишлената зона, преди да се влее в Янтра.

Нивото на река Янтра край Велико Търново е започнало да спада. В опасните зони са разположени постове, които следят пълноводните балкански притоци на реката да не покачат рязко нивото. Проходът Хаинбоаз е затворен.

През последните 12 часа най-голямо количество валежи е паднало в Шабла – 115 л/кв.м; Добрич – 91 л/кв.м; Калиакра – 83 – л/кв.м; Варна – 31 кв.м; Велико Търново – 20 л.кв.м.

„От първия момент е направено това, което е трябвало да бъде направено е направено”, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, който пристигна във Варна, предаде Нова телевизия.

Според вътрешния министър приливната вълна е дошла от прелели водостоци.

„За кратко време е паднало голямо количество вода”, коментира вътрешният министър. Той потвърди смъртта на 9 души във Варна и един в Добрич.

„Има разпореждане да започне оценка на щетите. След това хората ще бъдат подпомогнати”, заяви Цветлин Йовчев. По думите му вече няма нужда от евакуация на хора, а в най-рисковите точки те са били евакуирани още вчера.

Що се отнася до прекъснатия ток в квартала вътрешният министър обясни, че екипи на ЕНЕРГО-ПРО оглеждат щетите, след това ще направят оценка и ще се предприеме възстановяване на електрозахранването.

Работи се по отстраняване на натрупаните автомобили, за да не пречат на евентуална втора приливна вълна и водата да може да се оттече.

„Операцията е започнала веднага. На място са пристигнали девет екипа, след това са пренасочени още екипи. Ангажирани са и доброволци. Всичко, което можеше да се направи, е направено. Изискал съм справка по часове какво е направено”, каза Йовчев.

Градския транспорт се движи, за да може хората да отидат на работа.

По думите на вътрешния министър кметът Варна Иван Портних не е потърсил нито него, нито главния секретар. „Трябва да се види дали няма държава, или няма кмет”, коментира Йовчев.

„Нека да видим какви са щетите и дали да търсим помощ от европейските фондове”, допълни министърът.

Канал 1 на пристанище Варна е затворен за аварийни мероприятия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Предполага се, че в района има автомобили, отнесени в канала от приливната вълна. През светлата част на деня вероятно ще започне издирването им. Портът ще остане затворен до приключване на аварийните мероприятия. Вече няколко часа продължава издирването на изчезнали хора във варненския квартал „Аспарухово“, където приливна вълна наводни къщи и улици. На територията на района е обявено бедствено положение. До момента се съобщава за 12 загинали. Най-сериозна е ситуацията на ул. „Горна студена“, където десетки автомобили и кални наноси са образували тапа. Голяма част от постройките на улицата са ниски, едноетажни. Спасителни екипи правят огледи на място. Районът на „Аспарухово“ продължава да бъде без ток, заради мерките за безопасност. Пожарникари отводняват помещения, екипи на електроразпределителното дружество извършват обходи за поетапно захранване с електричество. Валежите от дъжд, които на моменти са интензивни, също затрудняват работата на спасителните екипи. Към момента няма официална информация и за причината, довела до приливната вълна в квартала. Кметът на Варна Иван Портних, който бе на мястото на инцидента, обвини държавата, че не оказва съдействие.

Увеличава се броят на загиналите по време на приливната вълна в кв. Аспарухово“ във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Труп на жена е открит на ул. „Горна студена“ в кв. „Аспарухово“, която е най-засегната от наводнението. Тялото е намерено под бус до струпаните коли на улицата. Информацията бе потвърдена от местната администрация. Вероятно приливната вълна е минала първо през тази улица преди да нанесе пораженията по главния булевард. По непотвърдена информация, в къща на същата улица е намерен труп на още една възрастна жена. По-рано днес от полицията съобщиха за десет жертви, част от телата не са идентифицирани.

Ситуацията във варненския квартал „Аспарухово“ е ужасяваща. Това каза за Радио „Фокус“ – Варнакметът на града Иван Портних. „Най-тъжното е, че утре може да има още жертви“, коментира Портних. Той допълни, че към момента на мястото на инцидента има само екипи на местната власт, представителите на държавната власт са си отишли. Според Иван Портних държавните институции не са реагирали. „Държавата днес я нямаше“, категоричен бе Иван Портних. Разчистването на квартала продължава от специалисти от общината, които ще се опитат да премахнат бента на ул. „Горна студена“, образуван от струпаните автомобили.

Много е тежка ситуацията, особено в квартал Аспарухово. Почти целият квартал е засипан с кал, дървета, доста коли са затрупани една върху друга. Най-тежко е състоянието на улица „Горна студена“, където пред една от къщите има натрупани страшно много автомобили, над 20 поне по моя преценка, каза пред радио Фокус министърът на транспорта Данаил Папазов. „Не мога да съм сигурен в бройката, една върху друга са. Около тях има страшно много клони и кал, които са образували блокада на улицата. Причината е, че в двете страни има високи къщи и пред номер 65 е станало много голямо натрупване на вода. Поне по разказите на очевидци, които са видели е била над метър и половина, като река, която с много голяма скорост се е спускала надолу, тъй като наклона на улицата е доста голям. Къщата е почти изцяло разрушена, но разбира се има и други къщи, които са много силно пострадали. Пуснато е локално осветление, тъй като в цяло Аспарухово няма в момента ток от съображения за сигурност. Работи се много активно, всички са тук. Спасителните екипи, военноморските сили, командващият флот е тук, така че всичко възможно се прави. Включително има доста хора, които живеят на улицата и се включват. Трябва да разчистим улицата, защото отново започва да вали и тази тапа ако не бъде изчистена, няма накъде да се оттича водата. В момента наистина се извършват операции и разчистването трябва да става много внимателно, по простата причина, че има съмнения, че в къщите има хора, а не знаем тяхното състояние, така че това е ситуацията, тежка е. Има също така коли, които са паднали в канала, който свързва пристанище Варна Запад с морето. Тежка е ситуацията в цялото Аспарухово, въобще във Варна е тежка ситуацията.“, каза още Папазов.

 
 
Коментарите са изключени за Ужасът във Варна: Продължава издирването на изчезнали хора в Аспарухово, броят на жертвите расте