Ужасът “Боко Харам“

| от |

От 2009 насам Боко Харам всява ужас в североизточна Нигерия. Бунтът на терористичната ислямистка организация е взел вече хиляди жертви. Само вчера са били убити близо 300 души. Кои са Боко Харам и какви цели преследват, ни припомня Дойче веле.

abubakar-shekau-wanted-and-protest-composite-1-522x293

Започналият преди пет години бунт на терористичната ислямистка организация Боко Харам е взел вече хиляди жертви в североизточната част на Нигерия – най-многолюдната африканска страна и първа икономическа сила на Черния континент. От една година насам нигерийската армия води широкомащабна операция в опит да сложи край на бунта.

Вчера (07.05.) пристигнаха поредните лоши новини от североизточна Нигерия: при нападения на Боко Харам в град Гамбору Нгала, близо до границата с Камерун, са били убити близо 300 души, според данните на местния сенатор Ахмед Занна. Същевремено групировката пое отговорност и за отвличането на над 200 девойки в същия район на страната.

Международната общност наблюдава със сериозна загриженост събитията в Нигерия. Американският президент Барак Обама заяви, че САЩ ще направят всичко по силите си, за да помогнат на Нигерия да открие отвлечените момичета. Той призова за международна мобилизация срещу ислямистката организация. Великобритания пък обяви, че помага със свой сателит за локализирането на отвлечените момичета. Френският външен министър Лоран Фабиюс също заяви, че френското разузнаване е на разположение на Нигерия в издирвателната операция.

Що за организация е Боко Харам?

Групировката Боко Харам възниква в началото на 21 век в град Майдугури във федералния щат Борно. Членовете на терористичната организация изповядват радикалния ислям. Боко Харам, чието име на местния език означава „западното образование е грях“, иска да създаде ислямска държава по законите на шериата. Създател на организацията е Мохамед Юсуф. Първоначално към Боко Харам се присъединяват безработни абитуриенти и студенти, които в знак на протест срещу бедността, безперспективността и социалната несправедливост в североизточна Нигерия изгарят своите дипломи.

Терористите от Боко Харам предприемат спорадични нападения срещу държавни институции. През 2009 година в Майдугури се стигна до въоръжени сблъсъци, след като полицията арестува членове на групировката. В боевете загиват 800 души, а лидерът на Боко Харам Мохамед Юсуф е застрелян от полицията при опит за бягство.

_74731283_022083247-1

Според наблюдателите, именно смъртта на Мохамед Юсуф е причината за последвалата ескалация на насилието. През 2009 по време на Рамазана тежковъоръжени членове на Боко Харам нападат един затвор и освобождават няколкостотин бойци. Оттогава насам групировката редовно извършва нападения срещу църкви и държавни институции под ръководството на новия си лидер Абубакар Шекау. А голямата бедност и високата безработица в северната част на Нигерия карат много млади хора да се присъединят към групировката.

Нигерийските сили за сигурност трудно могат да се противопоставят на тежковъоръжените терористи. От 2011 година нигерийската армия и полиция провеждат съвместни операции срещу Боко Харам. На няколко пъти правителството дори обявява извънредно положение в трите североизточни щата Йобе, Борно и Адамава. Последно това се случи през май 2013.

Ролята на Запада

САЩ предполагат, че групировката е свързана с Ал Кайда. Поради тази причина в края на 2013 година американците включиха Боко Харам в списъка на терористичните организации и обявиха възнаграждение от седем милиона долара за главата на лидера Абубакар Шекау. Неясно е обаче дали Западът може да помогне в борбата срещу Боко Харам. Ислямистите в Нигерия говорят за международна намеса във вътрешните работи на страната, а така печелят още повече симпатизанти.

 
 
Коментарите са изключени за Ужасът “Боко Харам“