Управляващата партия в Турция подкрепя Давутоглу за премиер

| от |

Партията на справедливостта и развитието подкрепя номинирането на външния министър Ахмет Давутоглу за поста министър-председател, на който досега бе новоизбраният президент Реджеп Ердоган. Това пише проправителственото издание „Йени Шафак“.

Изпълнителният комитет на партията ще се събере в четвъртък, за да определи наследник на Ердоган, когото законът задължава да подаде оставка като председател на партията и като премиер.

Но „Йени Шафак“ твърди, че Ердоган вече е организирал вот по време на съвещание при закрити врата на високопоставени кадри на партията.

Резултатите показали огромна подкрепа за Давутоглу – от 2009 г. ръководител на турската дипломацията – като ръководител на правителството и партиен водач. Според всекидневника почти сигурно е, че той ще е следващият премиер.

Ердоган, който от 2003 г. оглавява турското правителство, ще стане официално президент на 28 август след победата му (с 51%) още на първия тур на президентските избори, които за пръв път се проведоха с всеобщо пряко гласуване.

Веднага след като встъпи на поста, новият президент, ще трябва официално да назначи новия премиер.

Ердоган обеща да разшири правомощията на държавния глава – пост досега предимно представителен – за да държи юздите на страната, с което си навлече критиките на опозицията заради автократичния си уклон. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Управляващата партия в Турция подкрепя Давутоглу за премиер

Повече информация Виж всички