Юнкер обеща инвестиционен пакет от 300 млрд евро

| от |

Номинираният за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща да представи голям пакет от инвестиции за растеж до Коледа, но също така заяви, че ще приложи бюджетните правила.

„Нека задвижим отново Европа“, каза Юнкер пред евродепутатите, които се готвят да гласуват новия му екип, докато светът иска да разбере как Европейската комисия ще спре връщането на континента в рецесия. В обръщението си към Европейския парламент преди той да гласува дали да одобри 28-членната комисия, бъдещият председател на ЕК призова депутатите да подкрепят инвестиционен пакет на стойност 300 милиарда евро за стимулиране на икономиката и създаване на заетост.

„Ако ни дадете подкрепата си днес, ще представим пакета за заетост, растеж и инвестиции до Коледа“, заяви Юнкер. „За тези, които мислят, че прекомерните икономии автоматично ще съживят растежа и ще създадат повече работни места, трябва да се откажете от тези идеи“, призова той.

Юнкер обеща „да бъде твърд, когато трябва да бъде твърд“, като една от първите задачи на комисията му вероятно ще бъде вземането на мерки относно Франция във връзка с бюджетния й дефицит. Бившият премиер на Люксембург заяви, че ще проучи внимателно противоречивия, но централен елемент в предложеното гигантско споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, който би позволил на корпорации да съдят правителства.

Юнкер каза още, че ЕС трябва да направи повече за справянето с проблеми като епидемията от ебола в Западна Африка, заплахата от групировката „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия и вълната от имигранти от Средиземно море.

„Реагирахме едва, когато проблемът с ебола дойде до границите на ЕС. Трябваше да действаме много по-рано“, заяви Юнкер. Той обаче не спомена кризата в Украйна, която увеличи напрежението с Русия.

Сред своите приоритети наред с инвестиционния пакет за 300 милиарда евро в идните три години Юнкер посочи приемането на нови директиви за създаване на единен пазар за дигиталните услуги, нов енергиен съюз на ЕС с амбицията за превръщането му в „номер едно в света“ в областта на възобновяемите енергийни източници и нов съюз на капиталовите пазари с всички страни членки на ЕС, който да стане факт до 2019 г. и да даде на компаниите, най-вече на малките, по-големи възможности да заемат пари, без да се обръщат към банки. /АФП и Би Би Си, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Юнкер обеща инвестиционен пакет от 300 млрд евро