Унгария обгази бежанци

| от Chronicle |

Унгария се брани със сълзотворен газ от бежанците докато бъде построена оградата й по границата. Полицията използвала метода, за да въведе ред в лагера на мигрантите в Дебрецен.

Бежанците направили жива верига и започнали да хвърлят камъни по минаващите коли. Освен това били запалени и кофи за боклук. Бунтът, в който се включили на 100 души изправил на нокти органите на реда и те се принудили да обагазят недоволните чужденци. Все още не е ясно каква е причината за бунта. Знае се, че първоначално е имало спор между двама турци и някои от мигрантите.

Говорителят на унгарското МВР Ерика Деметер каза, че сълзотворният газ е бил използван, за да „се усмирят хората“, но никой не е пострадал.

Миналата седмица стана ясно, че над 60 хиляди бежанци са преминали границата на Унгария. Премиерът Виктор Орбан алармира, че „миграцията е опасна” за страната му. Очаква се броят на мигрантите да надхявърли 150 хиляди в следващите месеци. Унгария започна кампания с афиши срещу миграцията. Планира се и обезопасяване на границата със Сърбия, за да се ограници достъпа на бежанците. Унгария заедно с България бе изключена от плана на ЕС за доброволно разпределение на мигранти от Италия и Гърция в страните от общността.

 
 
Коментарите са изключени за Унгария обгази бежанци