Умората от Маастрихт

| от |

Един безславен и уморен рожден ден – така се усеща днес 20-та годишнина от договореностите от Маастрихт, която никой не отбелязва тържествено. А би трябвало, отбелязва Дойче веле.

Именно договореностите от Маастрихт са тези, които осигуряват свободата на придвижване на гражданите на Европейския съюз и възможността за участие в местните избори и изборите за Европейския парламент на цялата територия на Общността. В Маастрихт Европейският парламент осъществява първата, допълнена впоследствие с Лисабонския договор, стъпка за предоставянето на повече права. Освен това общата европейска политика вече започва да се допълва и с външнополитически елементи, паралелно започва да обхваща и сферите на правосъдието и вътрешните работи.

Редица държави са в тежко положение

Всичко това е Маастрихт. Това обаче, което е останало най-трайно в колективното съзнание, са Маастрихтските критерии – тези, които трябва да бъдат изпълнени от страните-членки на ЕС, ако искат да се присъединят към еврозоната – единното икономическо и валутно пространство.

В момента обаче немалко европейски държави са в криза. Тя вече не е толкова остра, но все още се усеща отчетливо: в Португалия хората стачкуват срещу икономиите, наложени на страната в рамките на оказваната подкрепа по линия на европейския спасителен чадър; Гърция така и не успява да постигне напредък и постоянно се налага запушването на нови бюджетни дупки; от Кипър пък изтичат все повече капитали; Ирландия има нужда от подкрепа, за да може отново да се финансира на свободния пазар, след като бъде освободена от спасителния чадър; в Испания пазарът на недвижми имоти е колабирал. Срещу 16 от 28-те европейски държави, вкл. Франция, се водят процедури за прекомерен дефицит, тъй като те с всяка следваща година трупат нови задължения.

Кой на този фон би искал да празнува рожден ден? Може би единствено Германия би имала основания, тъй като никой друг не печели толкова много от еврото.

maastriht

Промяната е неизбежна

Това, което Маастрихт не може да гарантира, и което е донякъде вроден недъг на еврото, е невъзможността за ефективен контрол върху бюджетните политики на държавите от еврозоната, невъзможността за своевременно отстраняване на грешките, които биха могли да предизвикат криза.

Междувременно Брюксел предлага препоръки в това отношение, но приложението им не е обвързващо, докато не е гарантирана подкрепата по линия на европейския спасителен чадър. Всичко това би трябвало да се промени, а това няма да е лесно, тъй като би означавало намеса в бюджетната политика на съответните страни и намеса в работата на техните парламенти -ако например бъдат въведени задължителни бариери за размера на задълженията.

В Маастрихтския договор такова нещо не е записано. Нито в Лисабонския. В такъв случай за фиксиране на новите условия би била необходима промяна в договорите – рано или късно. Новият договор вероятно може да бъде наречен Лисабон-2 или другояче. Е, надали ще е факт преди 30-годишния рожден ден на Маастрихтския. Тогава може би и настроението ще бъде по-празнично, завършва анализа си Дойче веле.

 
 

Ново приложение позволява да информирате близките си, че сте добре

| от chronicle.bg |

Знаете какво се случва с комуникациите в случай на извънредна ситуция. След терористичните атаки в Париж и Ница, опцията на Facebook човек да се „чекне“, че е в безопасност, осигуриха спокойствието на милиони.

Сега Google е създала съвсем ново приложение, с което можете автоматично да споделите с близките си къде се намирате и в какво състояние сте. То се казва Trusted Contacts и за момента е на разположение за Android, а скоро ще бъде достъпно и за iOS устройства.

Ползването на приложението е лесно – избирате конкретни хора в адресната си книга като „доверени контакти“, приятели или членове на семейството ви. Когато отворят приложението, те ще бъдат в състояние да видят дали сте „активен“, дали сте били активни в последния час, или дали вашето устройство е с паднала батерия.

Тези „доверени контакти“ също могат да поискат да научат вашето местоположение, ако смятат, че може би сте в опасност. Приложението предлага прозорец, за да одобрите или да отхвърлите искането, но местоположението ви във всички случаи ще бъде видимо.

Разбира се, Google са предвидили потребителите да могат да ограничат тази опция от настройките, за да се предпазите от нежелано проследяване.

Източник: PC World

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

10 реклами със звезди, преди да станат известни

| от chronicle.bg |

Свикнали сме да гледаме на холивудските звезди като на свръчовеци, които се подвизават само по големите екрани и червения килим, но дори някои от най-големите актьори и актриси са започнали кариерите си по не толкова бляскав начин.

Вижте някои реклами с участието на знаменитости. Преди да станат такива.

Бен Афлек в реклама на Burger King

Брад Пит рекламира Pringles

Дженифър Лорънс за MTV Super sweet 16

Обожаваме Стенли Тучи в „Дяволът носи прада“, но след като го видяхме в тази реклама на Levi`s, ни стана още по-симпатичен

Леонардо Ди Каприо пък рекламира дъвки през 80-те

А Наоми Уотс…тампони

Не сме и предполагали, че Илайджа Ууд толкова обича сирене

Кристен Стюарт пък участва в реклама на Porsche

Рекламата на Pop Tarts с Джозеф Гордън-Левит представя по друг начин това, което сме искали, гледайки го на кино – а именно да ни направи закуска

Деми Мур няма нужда от диетична кола, но я рекламира

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.