Ултиматум на хонконгските власти към протестиращите

| от |

Ръководителят на правителството на административния район Хонконг Лян Чжън Ин постави ултиматум на протестиращите – предимно младежи и студенти – да освободят улиците на града до понеделник. В противен случай полицията ще вземе необходимите мерки.

Трябва да се даде възможност на седемте милиона жители да възобновят живота и нормалната дейност на града, подчерта Лян по телевизията. Ситуацията може да излезе изпод контрол и да има сериозни последствия за обществения ред и сигурност, посочи той.

В същото време хилядите демонстранти в центъра на града-бивша британска колония продължават да протестират срещу насилието, упражнено срещу тях от силите на реда, и да настояват за оставката на Лян Чжън Ин, когото смятат за марионетка на Пекин.

Масовите протести в Хонконг бяха предизвикани от плановете да се въведе през 2017 г. ново избирателно законодателство, което ще позволи на Пекин да отсява кандидатите на местните избори.

Това е най сериозната политическа криза, която Хонконг изживява, след като през 1997 г. бе върнат от Великобритания на Китай и стана част от него като специален административен район с висока степен на самоуправление на принципа на „една държава – две системи“.

Демонстрантите окупират три стратегически места в административния, финансовия и търговския квартал на Хонконг, който е един от международните финансови центрове. Те блокират и важни за трафика в града магистрали.

Университетски професори и преподаватели призоваха протестиращите студенти да се върнат по домовете си, тъй като се опасяват от масови безредици и актове на насилие, когато полицията се заеме да опразни улиците.

/БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Ултиматум на хонконгските власти към протестиращите