Украйна пред гражданска война, ЕС готви санкции

| от |

Украинските сили за сигурност обявиха, че започват „контратерористична” операция в цялата страна, която е насочена срещу радикалните групи, отговорни за насилието, което доведе до смъртта на десетки хора в Киев, предаде AFP. „Екстремистки и радикални групи заплашват чрез действията си живота на милиони украинци”, заявиха от службата в прессъобщение.

Западният регион около град Лвов е обявил независимост от Украйна, часове след като протестиращите са подпалили сградата на прокуратурата в града, пише International Business times. Град Лвов е близо до полската граница.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският държавен глава Франсоа Оланд настояха за въвеждане на санкции по отношение на виновниците за насилието в Украйна, пише в. Süddeutsche Zeitung.

„Лицата, които са отговорни за тези действия, трябва да знаят, че ще бъдат санкционирани при всички случаи”. Това заяви Оланд по време на съвместна пресконференция с Меркел.

На специална среща в четвъртък, 28-те външни министри от ЕС ще вземат решение за налагане на „ограничителни мерки“ спрямо Киев. Очаква се, че украинският президент Виктор Янукович и негови близки сътрудници ще получат забрана за влизане в ЕС.
Същевременно, лидерът на германската Левица Грегор Гизи предложи бившия канцлер Герхард Шрьодер да стане посредник в конфликта. „В сегашната ситуация има нужда от институция, която може да говори и с двете страни- и това може да бъде само ООН“, каза в отговор Шрьодер.

655-402-herman-van-rompoj

Председателят на Съвета на ЕС Херман Ван Ромпой потвърди, че на специална среща в четвъртък външните министри на страните-членки на блока ще вземат решение за „финансови санкции и визови ограничения“ по отношение на политическото ръководство на Украйна. Това пише австрийският в. Kleine Zeitung.

ЕС ще „реагира на влошаващото се положение в Украйна с целенасочени мерки“, поясни Ван Ромпой, като допълни, че политиците от 28-членния блок са „разтревожени” заради ескалацията на политическата криза в Украйна. Същевременно, той отново подчерта готовността на ЕС да продължи помощта за Украйна.

„ЕС е готов да подкрепи Украйна в нейните усилия за реформиране и укрепване на демокрацията и икономиката. Сега е особено важно да се намали напрежението в страната. Властите трябва да гарантират, че виновниците за прекомерната сила ще бъдат държани отговорни”, заяви ван Ромпой, като призова властите в Киев да търсят истински диалог с опозицията.

brok-1

Председателят на Комисията по външните работи към Европейския парламент Елмар Брок заяви, че е дошло времето да се обсъди въвеждането на санкции от страна на Евросъюза не само спрямо Украйна, но и спрямо Русия, предаде „Обозреватель”. Брок допълни, че утре ще се състои извънредно заседание на министрите на външните работи на страните от ЕС на което ще бъде обсъден въпросът за въвеждане на санкции по отношение на Киев.

hollande_2389408b

ЕС би трябвало да помисли за въвеждане на санкции срещу украинските управляващи, смята френският президент Франсоа Оланд, цитиран от AFP. „Франция е на мнение, че лидерите трябва да отговарят за действията си и че ЕС трябва обмисли индивидуални санкции”, заяви говорителят на френското правителство, като цитира и думите на френския държавен глава.

Вероятно ЕС ще приеме санкции срещу Украйна, предаде AFP, позовавайки се на френския външен министър Лоран Фабиюс. Ще има „обсъждане и вероятно санкции”, заяви Фабиюс. „Няма да останем безразлични”, обясни още министърът.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер днес определи нежеланието на украинския президент Виктор Янукович да започне „сериозни разговори” с опозицията като „огромна грешка”, предаде AFP. „Маневрите за протакане на президента Янукович струваха скъпо на Украйна. Отказът му за сериозни разговори за мирното разрешаване на конфликта и за конституционната реформа е огромна грешка”, заяви германският министър след смъртта на 25 души по време на сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност в Киев.

Шведският външен министър Карл Билд обвини украинския президент Виктор Янукович за кървавите сблъсъци в Киев, които доведоха до смъртта на близо 25 души, предаде AFP. „Трябва да бъдем ясни – крайната отговорност за загиналите и насилието е на президента Янукович. Той има кръв по ръцете”, написа министърът в Twitter. По-рано Билд се обяви за въвеждане на санкции срещу Украйна.

merkeltusk

Полският премиер Доналд Туск заяви в сряда, че ще настоява пред европейските лидери да бъдат наложени санкции на правителството на Украйна, след сблъсъците между протестиращи и полиция в Киев довели до десетки убити и ранени, предаде Reuters. „Днес ще проведа разговори с лидерите на най-големите държави и институции в ЕС, и ще ги убеждавам да се наложат санкции – персонални и финансови”, каза Туск на специално заседание на полския парламент. „Аз лично се надявам една такава позиция на Полша да помогне на ЕС като цяло във вземането на бързо решение”, допълва той.

Гърция, в момента ротационен председател на Европейския съюз, призова за спиране на насилието в Украйна и започване на преговори за намиране на компромис, предаде РИА Новости. „Международната общност е потресена от неконтролируемата ескалация на насилието в центъра на Киев в последните часове. Ние изразяваме нашата дълбока загриженост и най-решително заявяваме, че насилието не решение и само още повече вкарва ситуацията в безизходица”, се казва в изявлението на вицепремиера и министър на външните работи Евангелос Венизелос. „Ние призоваваме всички страни да проявят сдържаност, да се въздържат от насилие и да се върнат на масата за преговори”, казва още той.

Британският външен министър Уилям Хейг осъди насилието над протестиращи в Украйна и каза, че правителството трябва да бъде държано отговорно. Това той каза ден преди извънредната среща на ЕС за кризата в Украйна, предаде AFP.
„Насилието над мирни протестиращи е неприемливо и украинското правителство трябва да бъде държано отговорно”, каза Хейд в изявление в „Туитър”.
Междувременно полският външен министър съобщи, че ЕС е поискал от него да замине за Украйна.
„По молба на Върховния представител на ЕС за външната политика, аз скоро ще започна мисия в Киев”, съобщава министър Радослав Сикорски в „Туитър”.

kovachev

Най-важно е насилието да спре. Това трябва да се случи незабавно и трябва тези, които са отговорни за ескалацията на насилието и за ранените и смъртните случаи, да бъдат подведени под отговорност. Това каза за Агенция „Фокус” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев. „Европейският съюз трябва да престане с писането на декларации и да започне да действа. Непременно трябва да има извънреден съвет на министрите на външните работи, които да наложат санкции на определени лица, отговорни за насилието в Украйна, за забрана за влизане в Европейския съюз, за замразяване на активите им в рамките на Европейския съюз – това включва банкови сметки, имоти, фирми. Защото тези хора от постсъветското и комунистическо пространство, които все още са на ключови позиции и в Украйна, и в други страни, разбират само по този начин, когато са засегнати техните лични икономически интереси. От друга страна това ще бъде сигнал към хората по улиците, протестиращите в Украйна, че ЕС не само говори, а може и да действа. Този извънреден съвет трябва да се състои днес или утре. До утре ЕС трябва да наложи санкции на отговорните около Янукович лица. Ако ЕС иска да бъде взет като сериозен актьор на световната сцена, трябва да има санкции спрямо тези лица факт до утре. Има случай, в които министрите може и да не присъстват физически, а чрез видео-телефонна връзка”, обясни д-р Ковачев.
„Не съм съгласен с позицията на българския министър на външните работи, който говори само за мъдрост и отговорност. Това не е достатъчно – трябва и да се действа. Достатъчно вече призовавахме. Имаме толкова много жертви, насилие по улиците на Украйна, има сигнали за дислокация на военни сили към Киев. Това са недопустими в една демокрация събития. Европейският съюз трябва да действа. Надявам се, че българското правителство и българският външен министър също ще действат, а не само да говорят”, добави д-р Ковачев.
Той припомни защо се стигна до напрежението в Украйна. „Президентът Янукович предотврати гласуването във Върховната рада на промените в Конституцията от 2004 година, които трябваше да ограничат правата на президента. Така че той и хората около него са виновни за ескалацията на напрежението и трябва да се работи за предсрочни и президентски избори в Украйна и намаляване на напрежението”, допълни д-р Андрей Ковачев.

Напълно шокиращо и недопустимо е случващото се в Украйна. Тази ескалация в напрежението отдалечава Украйна не само от Европейския съюз, а като цяло от демократичните принципи какъвто е правата на човека. Това каза за Агенция „Фокус”евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. „Това, което ние очакваме е утре министрите на външните работи, които вече са свикани на извънредно заседание много ясно да заявяват отговорността, която имаме ние като Европейски съюз за много бързо прилагане на санкции. Това изразяваме като мнение, включително и в ЕНП. За да бъдат наложени санкции е необходимо единодушие. В този критичен момент е много важно такова решение, защото тези санкции ще изпратят много ясен сигнал, че украинските власти и чрез тези последни действия търпят провал в осъществяването на диалог, за който призоваваме всички, който да доведе спиране на насилието. По този начин те губят все повече и повече легитимност. Ето защо отново идва на дневен ред това, което не спираме да искаме от седмици – край на насилието, нова конституция, избори и чак тогава финансова подкрепа от Европейския съюз за новото правителство. Необходими са спешни действия”, допълни тя.
По думите й санкциите от Европейския съюз трябва да реши какви санкции трябва да бъдат наложени и бързо да бъдат приложени. „Още веднъж исканията Украйна да решава бъдещето на Украйна не е друг тип намеси, заради това Европейския съюз трябва да бъде много ясен – финансова подкрепа за новото правителство само след мирно решение. Това, което се обсъжда, е санкциите за замразяване на активите, забрана за влизане на територията на Европейския съюз. Европейската народна партия държи особено на активите, дали засягат имоти, фирми или авоари, защото по този начин се изпраща много ясен сигнал за личната отговорност на тези, които причиняват насилие и нарушават по драстичен начин правата на човека”, каза още Мария Габриел.