Украйна обяви всеобща мобилизация

| от |

Украинският Съвет за национална сигурност нареди армията да бъде приведена в пълна бойна готовност. Изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов заяви, че засилва мерките за сигурност на места, включително ядрените централи.An armed man patrols at the Simferopol airport in the Crimea region

Въздушната зона в района на международното летище на Симферопол в Крим е отворена за движение. След като работата на летището беше ограничена, сега то работи при нормален режим и полетите се извършват по обичайното разписание.

Около 143 000 души са напуснали Украйна по посока на Русия от началото на скорошните събития, разтърсващи бившата съветска република, предаде Франс прес, като се позова на руски представители. По данни на руските гранични власти потокът от хора от Украйна е насочен към Ростов на Дон и Брянск в южната част на Русия.

Новата власт в Украйна е поискала от ЕС, САЩ и НАТО да разгледат всички възможни механизми за защита на териториалната й цялост. Съединените щати пък предложиха по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН незабавно изпращане на международни наблюдатели на украинска територия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за „незабавно възстановяване на спокойствието и пряк диалог“. Руският заместник външен министър Григорий Карасин пък подчерта, че вчерашното съгласие на горната камара на руския парламент за използване на руските въоръжени сили в Украйна не означава, че то ще бъде реализирано веднага.

Междувременно американският президент Барак Обама е провел телефонни разговори с френския си колега Франсоа Оланд и с канадския премиер Стивън Харпър. Трите страни са се договорили за координирани действия, включително чрез международните организации, във връзка със ситуацията в Украйна. Канада отзова посланика си в Москва заради кризата. Страната няма да участва и на заседанието на Г8 през юни в руския курорт Сочи, а Вашингтон отложи приемането на решение за присъствието на Обама на форума.

В официално изявление държавният секретар на Съединените щати Джон Кери осъди „руската инвазия и окупация на украинска територия“. Той каза, че това е нарушение на международното право и тези действия са заплаха за мира и сигурността на Украйна и региона. Според него, опасенията на етническите руснаци в района трябва да се решат по начин, който не нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Кери допълни, че ако Русия не поеме стъпки за намаляване на напрежението, това ще окаже ефект на отношенията й както със Съединените щати, така и с международната общност.

Днес НАТО свиква извънредна среща за кризата в Украйна, а британският външен министър Уилям Хейг ще пристигне в Киев, за да обсъди начини за намаляването на напрежението между украинската и руската страна./ БНР

 
 
Коментарите са изключени за Украйна обяви всеобща мобилизация