Украинците в битка за истината

| от |

Противниците и привържениците на украинското правителство са изправени едни срещу други не само по улиците на Киев, но и в медиите. От това кой как казва истината или как прикрива лъжата може да зависи и крайната победа, пише Дойче веле.

0,,16280037_303,00

В буферната зона между демонстрантите и силите за сигурност на улица „Хрушевски“ в правителствения квартал на Киев снегът междувременно е почернял. Зад изгорените полицейски автобуси стоят тежко въоръжени полицаи от специалните части за борба с безредиците. От високоговорителите гърми патриотична музика от времето на Съветския съюз. Предназначението й: да заглушава звука на монтираната от демонстрантите видеостена, на която могат да се гледат независими предавания за украинския протест.

Журналистката Леся Ганша е убедена, че специалните части изобщо не познават исканията на демонстрантите: „Те получават едностранчиви информации и нямат достъп до обективните новини. Същото се отнася и до много други украинци“, казва тя. Заслугата за това е главно на „Първи канал“ на държавната телевизия и на телевизия „Интер“, която е собственост на близък до президента олигарах. Повечето големи медии в Украйна отразяват само гледната точка на правителството. В тях демонстрантите обикновено се представят като „смутители на обществения ред“.

Привържениците на президента Виктор Янукович също излизат на демонстрации в правителствения квартал. Мнението им за противниците на режима е катгорично: „Това са националисти и фашисти, които не искат да има стабилност. Янукович трябва най-сетне да въдвори ред“, казва една жена. Подобни мнения могат да се видят и чуят ежедневно по медиите, предани на правителството. Двете телевизии /“Първи канал“ и „Интер“/ не обелват и дума за демонстрантите, пребити от „неизвести лица“, или за бруталните действия на полицията. Вместо това в новинарските им емисии изобилстват становища на вътрешното министерство, в които се клеймят противниците на Янукович.

0,,16622259_401,00

Пропагандата дава ефект

„Това е симптоматично“, казва медийната експертка Диана Дутцик в разговор с Дойче Веле. Тя припомня за началото на протестите в края на ноември, когато специалните части за борба с безредиците „Беркут“ започнаха брутално да изтласкват протестиращите от площад Майдан. Тогава държавната телевизия информираше единствено за това, че имало голям брой полицаи, нападнати и ранени от демонстрантите.

Нито дума обаче не се споменаваше за полицейското насилие срещу тях. „Пропагандата на проправителствените медии доведе до това, че сблъсъците станаха още по-емоционални и агресивни“, казва експертката. Тя е твърдо убедена, че Украйна има нужда от повече независими медии, сред които и обществено-правни. Само по този начин може да бъде чут гласът на всички обществени сили в страната.

Преди няколко месеца Дмитро Хнап и 30 други журналисти създадоха в интернет телевизионния канал „Hromadske-TV“, или „Обществена телевизия“, без да търсят финансова подкрепа от олигарски, политици или държавни органи. „Само така мога да правя обективни журналистически разследвания и да информирам обществеността за корумпирани политици“, казва Дмитро Хнап. Парите за онлайн-медията идват преди всичко от дарения на зрители и финансови средства от чуждестранни фондации. Създателите на „Обществена телевизия“ вече са събрали над 300 000 евро. От началото на проевропейските протести все повече журналисти са се прехвърлили в новата телевизия, за да информират за политическата и икономическа криза в Украйна.

 
 
Коментарите са изключени за Украинците в битка за истината