Украинската криза удари и футбола

| от |

Украинският футбол в момента е огледало на украинското общество – дълбока криза, в която доминират олигарси, нацистите правят твърде много проблеми, чужденците бягат, някои виждат бъдещето в Русия, а други ги заплашва фалит. 130 Собственикът на Металист Харков Сергей Курченко се намери в черния списък на ЕС и избяга в Беларус, за да избегне арест. Шефът на Шахтьор Донецк, Ринат Ахметов е най-богатият човек в Украйна и дълги години е приятел с президента Янукович. Той е главен финансист на „Партията на регионите“ и е цел на протестиращите от Майдана, така че трябваше да избяга в Лондон, където има най-скъпият апартамент във Великобритания.

Футболният клуб Черноморец от Одесасъщо също има сериозни проблеми, неговият президент подкрепя партията на Ахметов. Този клуб вече бе принуден да прекрати договорите с петимата чуждестранни футболиста. Несигурна е и съдбата на футболните клубове от Крим, Таврия и Севастопол обмислят да напуснат украинската лига и да се присъединят към руското първенство.

Сложно е и положението на Арсенал от Киев, отборът спря участието си в първенството на страната. Отборът не можа да намери спонсор и обяви фалит. Повечето от ултрасите в Украйна са дясно ориентирани и най-често се декларират като нацисти, а голяма част от тях са изиграли и важна роля при протестите в Киев и сега представляват заплаха за политическата стабилност на държавата.

 
 
Коментарите са изключени за Украинската криза удари и футбола