Уикипедия вече няма място в Русия

| от chronicle.bg |

Русия блокира достъпа до интернет енциклопедията Уикипедия за руските потребители по разпореждане на Роскомнадзор провайдери. Вчера Уикипедия публикува препоръка как читателите да преодолеят забраната.

В Москва енциклопедията вече е недостъпна за клиентите на няколко големи провайдъри, но мобилната й версия все още работи. В много райони на Русия е изключена напълно още през нощта. По закон операторите имат едно денонощие срок, за да прекъснат достъпа до забранена информация. Собственикът на сайта има три месеца, за да обжалва забраната.

Повод за блокиране на Уикипедия стана публикуването на подробно описание как се приготвя „чарас“ – разновидност на хашиша. По решение на съд в Астраханска област, адресирано до Роскомнадзор, разпространяването на тази информация бе забранено в Русия на 18 август.

След три дни Уикипедия смени адреса на статията и сега тя може да бъде открита при издирване на значението на думата „чарас“.

Според страницата в Уикипедия за интернет цензурата в Русия, има над 25 статии, блокирани в Русия, свързани основно с наркотици и самоубийства.

Цензура беше наложена и върху Reddit, след като в сайта фигурира пост от 2013 година за най-добрия начин да отглеждаш халюциногенни гъби. Reddit реагира, като блокира статията в Русия и с това останалата част от сайта е достъпна за руските потребители.
Заплаха да бъдат блокирани в Русия имат още Google, Facebook, Twitter.

 
 
Коментарите са изключени за Уикипедия вече няма място в Русия

Повече информация Виж всички