УЕФА премахва правилото за гол на чужд терен?

| от |

На двудневната среща на най-добрите европейски треньори в Нион беше обсъдена и промяната на жребия за европейските турнири.

УЕФА обмисля да въведе генерални промени за европейските клубни турнири. От ръководството на организацията ще обсъдят дали правилото за гол на чужд терен трябва да остане в сила.

Всички въпроси и предложения по отношение на модерния футбол са били разглеждани на срещата, която е била ръководена от Сър Алекс Фъргюсън. Освен Фърги, на нея са присъствали Карло Анчелоти, Юрген Клоп, Арсен Венгер, Луис Енрике, Мануел Пелегрини, Хосеп Гуардиола и др.

2
„Води се дебат за значението на гола на чужд терен в днешно време. Някои мислят, че този гол има по-малко значение днес. Нападателната същност на съвременния футбол предполага, че повече отбори ще излизат при гостуванията си, за да победят“, обясни Фъргюсън.

„Ако се върнем 30 години назад, контраатаките се организираха от един или двама играчи. Днес по време на контраатака има масирано присъствие на играчи в средата на терена и една атака може да бъде направена с 5 паса за много кратко време.“ Правилото за гол на чужд терен е въведено от УЕФА през 1965 г. „Състоянието на днешните терени е много по-добро от това на тези преди 30 години, а това помага много. Изнасянето на топката по земя е много по-лесно и има много по-добри предпоставки за контраатака“, допълни Фъргюсън.

chelseas-coach-jose-mourinho-left-and-real-madrids-italian-coach-carlo-ancel

Промяна относно това как да бъдат поставени отборите при жребиите за плейофите и груповата фаза също е на дневен ред. В момента местата на европейските отбори зависят от представянето им през последните пет години. УЕФА обмислят да гарантират най-добрите места на отборите, станали шампиони на страните си.

УЕФА обмисля се въвеждането на няколкоминутни наказания извън терена, по подобие на хокея и ръгбито.

 
 
Коментарите са изключени за УЕФА премахва правилото за гол на чужд терен?