УЕФА е отправила 41 пепоръки към Националния стадион „Васил Левски“

| от |

Цели 41 препоръки е дала Европейската футболна федерация (УЕФА) към Лудогорец за предстоящите домакинства в Шампионската лига, съобщава ТV7. Теренът на стадион „Васил Левски“ ще бъде стеснен, вратите трябва да бъдат демонтирани и преместени, а освен това трябва да бъдат изградени допълнителни женски тоалетни. Този голям брой препоръки говори само едно – че УЕФА е направила сериозен компромис, за да може Лудогорец да приеме мачовете си в България.

Какво каза шефът на Национална спортна база Марио Примджанов за това дали може да не се играе мача в София: „Всичко, което трябва, ще бъде изпълнено в срок. От тези 41 забележки има и някои смешни“. Забележките, които не са в графата „смешни“ включват допълнителни 100 места за журналисти с необходимите условия за работа, по-висока степен на осветление в центъра на терена, нови резервни скамейки, включващи кресла с подгряване, телевизори в стаята на делегата и съдиите, допълнителни камери извън стадиона, както и 200 кв. Метра изкуствена трева, която да бъде разположена около флагчето за изпълнение на ъглови удари, както и около тъчлинията, където ще загряват резервните състезатели.

Оказа се обаче, че проблеми има с дължината и широчината на игрището. „Вратите са на 40 см по-голямо разстояние, трябва да ги преместим. Но вътре имаме по-важни неща. До сега стадионът имаше 1 женска тоалетна, а в днешни дни интересът на дамите е по-голям, така че ще трябва да ги разширим“, каза още Марио Примджанов. Светлинното табло на „Васил Левски“ също ще бъде сменено с ново. Съблекалните ще бъдат обновени и оборудвани с телевизори, за да се доближим поне малко до тези на „Сантяго Бернабеу“. „Другата забележка, която е сериозна – от външната страна на стадиона има свастики. Това е нещо отвратително. Тях също трябва да ги почистим, но аз не мога да гарантирам, че няма да се появят пак. В такъв случай сигурно трябва да се наеме денонощна охрана през 10 метра. Има и технологии, които са много скъпи. Излиза 100 лв. на квадратен метър почистване и после химизиране, така че да не могат спрейовете да се захващат на стената, а да се стичат надолу“, обясни шефът на Национална спортна база.

Висока ли е цената на билетите?

Билетите на Левски в Шампионската лига преди 8 години и тези на Лудогорец днес. Съперниците на двата български участника са напълно съпоставими. Най-популярният съперник на „сините“ беше Барселона, като през 2006 г. най-скъпите редовни билети бяха 45 лв., а най-евтините 15. Сега за Реал (Мадрид) сумите са от 50 до 100 лв. За Левски – Челси пропуските бяха оценени на 10, 32 и 40 лв. Билетите за Лудогорец – Ливърпул са в диапазона от 45 до 90 лв. Най-евтини логично са пропуските за двубоите срещу Базел – от 30 до 80 лв.

За сравнение – през 2006 г. последният съперник на Левски в групата – Вердер (Бремен) можеше да бъде гледан на живо за 8 лв.

За сравнение Посещение на трите срещи на Марибор ще струват на феновете 274 лв. Добре познатият у нас тим на БАТЕ Борисов определи пакети от 64 до 256 лв. за двубоите на тима срещу Атлетико (Мадрид), Шахтьор и Порто. Домакинствата на белгийския първенец Андерлехт започват с цени от 98 лв. на мач или 207 лв. пакет за три двубоя. Разбира се, жизненият стандарт на страните също не може да бъде сравняван.

 
 

Рецепта за чипс от сладък картоф

| от chronicle.bg |

В днешната си рецепта Росица Гърджелийска предлага нещо здравословно като мезе за бирата.

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

 

Нужни продукти:

3 сладки картофа
6-7 с.л. олио
1 с.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер

чипс от сладък картоф роси

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 150 градуса с вентилатор.

Разбъркайте олиото със солта, черния и червен пипер.

В няколко по-големи тави сложете фолио и го намажете с малко мазнина.

Нарежете картофите на тънки филии и ги подредете в тавите.

Намажете ги с олио и ги хвърлете във фурната за около час.

Внимавайте да не изгорят, ако трябва малко намалете фурната.

Имайте предвид, че ще станат хрупкави, когато изстинат.

Извадете ги, преместете ги върху решетка да изстинат и ги поднесете с ваш любим сос. Аз бих се спряла върху сос барбекю или крема сирене.

И не забравяйте да охладите бирата преди да поднесете мезето.

 

 
 

Съботна рецепта за еклери

| от chronicle.bg |

Ще ви прозвучи трудно… ще се изплашите… Но всъщност пареното тесто не се прави толкова трудно. Дори и да е без глутен. Както казва Роси – възможно е, а магията се намира в кухнята.

Всяка седмица Росица Гърджелийска ни предлага от своите рецепти за вкусотии, направени по нестандартен начин.

Роси работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога й www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето нейната рецепта за безглутенови еклери: 

Нужни продукти:

125 мл вода
125 мл пълномаслено мляко
110 гр масло
140 гр безглутеново брашно – комбинация картофено, тапиока и оризово
1 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
4-5 яйца
4 какаови зърна – обелени и счукани

Предложение за крем:

300 гр маскарпоне
1 с.л. кисело мляко
2/3 ч.ч. кафява захар
ликьор Амарето

Ще ви е нужен пош с голям кръгъл накрайник, за поставянето на крема  в еклерите.

еклери роси

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера загрейте водата, млякото, маслото, захарта и солта и разбъркайте с дървена лъжица до пълно смесване.

Когато течността заври добре, наведнъж добавете брашното и започнете да бъркате много енергично до получаване на тесто, което да се отлепи от стените на тенджерата. Целия процес отнема секунди. След като се отдели от стените, продължете да бъркате още 20-30 секунди.

Прехвърлете тестото в купа и оставете да изстине леко, но трябва все пак да си остане доста топло.

Едно по едно започнете да добавяте четири яйца, като всяко яйце трябва да се поеме от тестото и то да стане еднородно, преди да се добави следващото. За първите две яйца може да използвате миксер, но след това продължете с дървена лъжица.

Тестото трябва да стане меко, но не течно и в никакъв случай твърдо. Може да ви се наложи да използвате част от петото яйце. Така че предварително си разбийте петото яйце и остатъка ще използвате за намазване на еклерите преди печене.

Прехвърлете тестото в пош с широк, кръгъл накрайник и се шприцоват топки с около 3 см диаметър върху хартия за печене или още по-добре – силиконова тавичка за печене.

Загладете повърхността с четка с остатъка от петото яйце, като действате внимателно, без натиск.
Поръсете със счуканите какаови зърна.

Пекат се на 200 градуса без вентилатор около 25 минути, в моята фурна стават за около 45 минути, като ги оставям вътре във фурната, след като съм я изключила, за да се изсушат още повече. Трябва да станат златисти като на снимките. Ако не са – продължете да ги печете.

Трябва напълно да изстинат върху решетка, преди да се напълнят с крем.

Разбийте маскарпонето с киселото мляко и малко по малко добавете захарта. Недейте да разбивате твърде дълго време, за да не се пресече.

Добавете ликьора, ванилия и каквито други аромати искате и внимателно разбъркайте с лъжица.

Напълнете еклерите със шприц. Внимание – пристрастяващи са!

 
 

Истинският Париж през погледа на гениите

| от Дилян Ценов |

 Париж – мястото, което не може да бъде сложено в никакви рамки. Не можеш да опишеш Париж. В този град всеки ще намери онова, от което се нуждае – така е било и така ще бъде винаги.

Магията там е навсякъде – в кварталите с тесните улички, познали падението и възхода, в големите булеварди, в спокойните води на Сена и под нейните мостове. Тя е в нощния мрак, който те изкушава да захвърлиш задръжките и страховете.  Париж е копнежът, който всички носим в себе си.

Но в последните три години обликът на града се промени под влиянието на тероризма. Атаките, на които все по-често става мишена, са удар по всички ценности, зад които той стои вече столетия наред. Страхът лесно измества фокуса на населението, и превръща Париж в опасно място, свързвано със заплахи за нови атентати. И се оказва много лесно  да забравим, че именно в Париж живеят и творят легенди като Едит Пиаф, Ив Сен Лоран, Жан Кокто, Оноре дьо Балзак, Виктор Юго, Хемингуей, Фицжералд и още стотици. Забравяме, че Париж е и винаги ще бъде град на творческата свобода и  вдъхновение за артистите, писателите, художниците на всяка епоха.

За него Фридрих Ницше казва: „Хората на изкуството имат един дом в Европа и това е Париж“.

Замисляли ли сте се защо атмосферата му не може да остави никого равнодушен? Кое е преходното и кое непреходното в този град? Как да продължим да гледаме на него като на люлка на изкуствата и културата?

Може би най-добрият подход в тази насока е ретроспекцията. Изкуството е онова, което запечатва истинския облик на града. Личностите, които едновременно черпят сили от града, но и създават образа му – те са Париж и той е тях. Французи или не, градът ги приема, както винаги ще приема всички хора на изкуството.

Нашата галерия ще ви припомни истинския Париж, защото един поглед назад във времето понякога върши учудващо добра работа.

 
 

5 сериала за телевизията, които да гледате по телевизията

| от |

Телевизията е велика магия. Можеш да покажеш всичко, да излъжеш, да пускаш глупости с часове, да се правиш на маймуна и винаги ще има поне един човек, който ще те гледа и дори ще те хареса. Телевизията е медията с най-силно влияние в модерния свят и нито интернет, нито онлайн стриймовете могат да я победят.

Телевизията е истинска магия. Там може да си на места, без реално да бъдеш на тях, може да си тъп, но да изглеждаш умен, можеш да си забавен без да имаш и един грам чувство за хумор. Телевизията придава онзи дребен блясък върху хората, след който всеки се чувства с 10 см по висок.

Негово величество малкият екран! Той ти дава толкова много и те мами по онзи приятно сладък начин. Той може да е мелодраматичен в тежките моменти и силно захаросан в сладките. И ти нямаш нищо против. От „Малката булка“ да майстори-готвачи, телевизията предлага всичко. Там има всичко. От експерти, които говорят мъдро по всякакви въпроси до маймуни, които правят фокуси.

Телевизията е сладкото изкушение и понякога се прави трудно. Особено, когато се стремиш към добра телевизия. Дали такава е останала, някои хора се съмняват, но ние не. Затова и имаме една селекция от пет адски добри сериала, правени за телевизия, в които се разкава за правенето на телевизия. Приятно четене.