Учудващо добрият роман за полет 370 – Авторът Скот Мака защитава книгата

| от | |

Обложката е много проста и замечтана, показвайки самолет, който лети в облаците. Неизбежно обаче книгата MH30: A Novella предизвика полемика поради пипкавата си тематика.


Първият роман за изчезването на полета на малайзииските авиолинии драматизира това, което се случило според автора на борда на самолетът, изчезнал безследно с 239 души на борда.

1

В представата на Мака самолетът е отвлечен от афганистански терористи, чиито планове обаче са осуетени от смелостта на екипажа и пътниците, главният герой сред които е Джейн, който се е сприятелил с един от терористите преди качването на самолета. След като пилотите са убити в резултат на пожар Джейн и Амир се опитват да приземят самолета. Между двамата има разбиране докато обсъждат естеството на вярата и екстремизма в последните им моменти живот. Връзката между двамата се в последните мигове.

Жена, загубила съпруга си в полета коментира, че книгата е “отвратителна”.

“Бих предпочела да бяха положили повече усилия да узнаят какво наистина се е случило. Това ще правим остатъка от живота ни”, споделя Даника Уийкс.

Изненадващото е, че романът въобще не е ужасен или страховит. Напротив, представлява увлекателен триlyr, изследващ вярата и фанатизма. Жалко е, че по-голямата част се състои от диалог, тъй като описанията на Мака са изпълнени с емоция. Може би най-смелото решение на автора е това, че присъстват комични елементи – нещо необичайно имайки предвид сериозната тематика.

Винаги съм искал да бъда писател и още от гимназията пиша кратки истории, който съм давал само на учителите и приятелите ми.”, споделя Мака. Той живее в Малайзия, макар че е роден в Нова Зеландия. Работи като журналист в новозеландски вестник в продължение на 8 години, но напуска през 2005 за да пътува с жена си, Джоан. Мака има 18-годишна дъщеря, която живее в дома им в Нова Зеландия. “Оттогава обикаляме всякакви места. До сега сме били в 72 държави. Гледаме да работим като учители по английски за кратко, за да сме свободни да пътуваме.”

Maka оставя националността на Джейн в тайна защото мисли, че “може да помогне на жените, четящи книгата да се идентифицират с нея малко повече”.

1Романът се получава случайно. Случва се така, че Мака трябва да пътува маршрут, много близък до този на полет 370 само шест дни след изчезването на самолета. Пътуването е много стресиращо за него, и веднага след като слиза от самолета вече знае, че трябва да напише книгата.

Авторът споделя, че не е избрал тематиката на книгата само защото е нещо, за което се говори в момента и с цел да изкара пари. “Очаквах да има сътресения, защото темата е деликатна, но не очаквах да са толкова много. Бях наистина разстроен, когато чух мнението на г-жа Уийкс.

Мака споделя, че изследователският процес не е бил особено труден, тъй като липсват всякакви доказателства. “Другото ми предимство е, че живея в района и познавам културата и местността много добре. Най-трудно беше да разбера детайли от сорта на това колко хранения са сервирани по време на полета”.

Когато е попитан дали според него това, което се случва в книгата се е случило наистина, авторът отговаря “Не, въобще. Опитах се да поясня това в началото на книгата. Просто ми се стори като добра идея.”.

Авторът се интересува от теми като фанатизъм, вяра и убеждения. Целта му в романа е да противопостави западното и източното мислене и да изследва приликите и различията между двете.

“Не смятам, че обиждам някой с творбата ми. Изчезналият самолет е една от най-големите модерни мистерии. Всички говорят за това. Според мен новелата ми е част от социалният дискурс. Има вероятност самолета да не бъде открит никога, но това означава ли че не можем да говорим за него? Според мен не”.

 
 
Коментарите са изключени за Учудващо добрият роман за полет 370 – Авторът Скот Мака защитава книгата