Учени откриха аромата на успеха

| от |

Британско изследване установи, че аромати с нотки на пачули и тропически плодове създават впечатление за постигнат успех, съобщи в. „Дейли мейл“.

6578_4d90ac7b8db63_15757d783b4475e65ae2862229008fee3d9c0abc

В изследването участваха 200 британци с „изтънчено обоняние“. Те пресяха 100 различни миризми – от тези на захарен памук и различни парфюми до урина и катран, за да посочат ароматите на успеха и неуспеха. Резултатите показват, че уханията на кожа, кедрово дърво и молив не се свързват с успешните бизнесмени. Ароматът на пачули от захарните пръчки навява успех и при мъжете, и при жените, но в различни комбинации. При мъжете той се съчетава най-успешно с мускус, сандалово дърво и черен пипер, а при жените със сладки тропически плодове. Ефектът от дизайнерските парфюми е много по-малък.

Специалистите по маркетингови науки от агенция „Крестън“ твърдят, че те са първите, идентифицирали миризмата на успеха, но истината е, че ароматите отдавна се използват за повишаване на продажбите. Много разпространена практика при продажба на къща например е тя да бъде ароматизирана с уханието на топъл хляб и прясно сварено кафе преди посещението на купувачите, за да се почувстват те уютно в нея.

 
 
Коментарите са изключени за Учени откриха аромата на успеха