Учени направиха нов пробив в борбата със СПИН

| от chronicle.bg |

Благодарение на медицината, СПИН не е това, което беше.

Днес пациентите с тази диагноза могат да живеят много години, но все още трябва непрекъснато да взимат лекарства, които да супресират вируса. Те не се излекуват, а поддържат живота си.

Новостта в лечението сега е открита от френски учени. Те намерили маркер, който дава възможност за идентифициране на „спящи“ HIV-инфектирани Т-клетки на здрави хора. Това потенциално следва да доведе до медикаменти, които са насочени точно към тези „спящи клетки“. Така може да се изкорени вируса напълно и да бъде излекуван пациентът.

По време на работа със заразени клетки в лаборатория, екипът от учени в Университета на Монпелие, Франция, е забелязал биомаркер протеин, наречен CD32a.

След това са взети кръвни проби от 12 пациенти с ХИВ, живеещи под активно лечение. Използвайки антитела, учените са „заключили“ проблемните клетки и са убили вируса.

За съжаление CD32a не присъства във всички Т-клетки със спящ ХИВ вирус, така лекарства, насочени към маркера, не могат да убиват вируса и да излекуват пациента изцяло. Въпреки това очевидно е направен огромен пробив с маркировката и идентифицирането на латентни вирусни клетки.

 
 
Коментарите са изключени за Учени направиха нов пробив в борбата със СПИН