Убит е „мозъкът“ на терористичните атаки в Париж

| от chronicle.bg |

Абделхамид Абауд е мъжът, убит по време на вчерашната полицейска акция в парижкото предградие Сен Дени. Това съобщиха от френската прокуратура, след като от снощи тече противоречива информация за самоличността на убития вчера мъж.

Абделхамид Абауд е приеман за „мозъка“ на терористичната атака в Париж на 13 ноември, при която загинаха 129 души и бяха ранени над 350.

Тялото на Абауд е идентифицирано по пръстов отпечатък.

28-годишният мъж с белгийски произход е приеман за основен отговорник за организирането на координираните атаки във френската столица. В нея на 13 ноември, при която загинаха 129 души и бяха ранени над 350. Той е бил убит при престрелка по време на спецакцията в Сен Дени. При операцията загина и жена-камикадзе, която се самовзриви. Предполага се, че тя е братовчедка на Абауд.

Абделхамид Абауд напуска Белгия през 2014 година, за да се присъедини към „Ислямска държава“ в Сирия, но оттогава поне веднъж е имал възможност да се върне в Европа.  Идентификацията на тялото му е отнела по-дълго от обичайното, тъй като след стрелбата и взривовете в Сен Дени, цял етаж на сградата, в която се укриваха терористите, рухна.

Вчера се появи противоречива информация за смъртта на джихадиста.

Според Washington Post двама високопоставени представители на европейско ниво са потвърдили, че мъжът, убит по време на вчерашната полицейска акция, е Абауд. Полицейската атака в Сен Дени започна, след като френската полиция получи информация, че мъжът, приеман за „мозък“ на терористичните атаки от 13 ноември, се намира на френска територия, а не в Сирия.

Френската прокуратура отказа да отрече или потвърди информацията с аргумента, че трябва да бъде установена самоличността на убитите.

По-късно белгийска национална телевизия обяви, че нито Абауд, нито Салах Абдеслам, са сред убитите при атаката. Двамата са издирвани заради пряка връзка със серията от терористични атаки в Париж.

Френската прокуратура обаче направи изявление, с което сложи край на спекулациите.

 
 

Анимираната симфония на живота

| от chronicle.bg |

Кратката форма в киното е обект на внимание от хиляди режисьори и аниматори по света.

Днес пък е петък – ден като никой друг. Затова ще ви покажем „Symphony no. 42″ – една късометражка, която ни представя 47 нерационални сцени за връзката между човек и природа.

 

Symphony no. 42 from Reka Bucsi on Vimeo.

 
 

Всички обичат Дакота

| от chronicle.bg |

Хана Дакота Фанинг е едно от златните деца на Холивуд, на чието израстване е станал свидетел целият кино свят.

Дакота, която навършва 23 днес, е родена в семейството на Стивън Фанинг – бивш бейзболист и Джой Фанинг, професионална тенинстка. Майка й искала да я кръстят Хана, а баща й държал на Дакота. Така на бял свят се появява Хана Дакота, наричана от приятелите си и известна в киното като Дакота.

Фанинг става актриса на петгодишна възраст, когато се появява в телевизионна реклама на лотарията в щата Джорджия, заедно със знаменития музикант Рей Чарлс. След това е избрана за реклама на прах за пране.

Следва участие в касови фирми като „Мъж под прицел“ с Дензъл Уошингтън, „Криеница“ с Робърт де Ниро, „Война на световете“ с Том Круз, тийн вамп сагата „Здрач“ др.

Фанинг е една от най-богатите тийнейджърки и една от най-добре облечените звезди на червения килим.

Черпим ви с ултра доза сладост и красота в галерията, показваща различни моменти от кариерата й.

 
 

Рецепта за кокосови гофрети

| от Росица Гърджелийска |

Роси успява да осъществи мечтата на мнозина, които страдат от различни алергии – тя успява да създаде гофрети без глутен, без лактоза и без ядки. Тайната – банани.

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето и нейната рецепта за кокосови гофрети.

 

Нужни продукти:

3 банана;
4 яйца;
1/3 ч.ч. кокосово брашно;
2 щипки бакпулвер;
олио за гофретника.

Начин на приготвяне:

Загрейте гофретника.
Блиндирайте бананите, яйцата и кокосовото брашно.
Оставете на престои 10 мин. и блиндирайте пак.
Добавете бакпулвера и разбъркайте добре.
Намазнете добре гофретника, изсипете черпак от сместа в него и го затворете.
Гответе няколко минутки и след това бавно започнете да отваряте гофретника. Ако гофретата е готова, би трябвало да се отвори лесно и да не залепне.

Прекрасни са сервирани с вишни и кокосови стърготини.

гофрети роси

 
 

Оскари 2017: Фаворитите на Chronicle

| от |

89-тите награди „Оскар“ ще бъдат раздадени тази неделя вечер в Лос Анджелис и ще закрият официално големия награден сезон, който започна още в края на миналата година. Най-добрите сред най-добрите в киното ще напълнят Кодък Тиатър, за да могат още пък по-добрите сред тях да се окичат със злато.

И тази година, подобно на миналата, номинации за „Оскар“ предизвикаха полемика. Ако миналата година това бяха прекалено белите актьори и режисьори, номинирани в най-важните категории, сега впечатление прави засиленото участие на афроамериканци. Нормално е хората да се чудят дали причината за толкова много и еднообразни номинации, не се случва не заради доброто старо седмо изкуство…

Но ние няма да се занимаваме с това днес. Избрали сме да правим нещо по-забавно, а именно да кажем кои са нашите фаворити в 8 от най-важните и комерсиални категории. В галерията горе.