Убиха и разчлениха жирафче в Дания

| от |

Вълна от възмущение заля зоопарка в датската столица Копенхаген, след като той умъртви завчера 2-годишното жирафче Мариус въпреки предложенията да бъде откупено или осиновено, както и от събраните 25 000 подписа в негова защита в онлайн петиция.

1

Ръководството на зоопарка обясни, че решило да умъртви Мариус, който беше в прекрасно здраве, тъй като гените му вече били доста разпространени сред събратята му в Европа и дори да го пратели в друг зоопарк, щяло да се стигне до кръвосмешение. Ако пък го кастрирали, трябвало да продължат да го гледат и той да заема мястото на други здрави жирафи, които можело да имат поколение. И тъй като зоопаркът нямал излишно място, решението било той да бъде умъртвен хуманно, пише 24 часа.5

Ветеринарите разказаха, че примамили животното навън с любимия му ръжен хляб, след което го застреляли в главата, така че то не е усетило нищо. Използван бил пистолет, а не инжекция, за да не се заразява месото и с него да бъдат нахранени лъвове и други хищници в зоопарка. Агенция Ройтерс разпространи шокиращи снимки, на които се вижда как ветеринарите в зоопарка правят аутопсия на Мариус на открито, а след това разфасоват трупа, заобиколени от семейства с деца, които следят и снимат отблизо всяка стъпка.DENMARK-ANIMAL-GIRAFFE-OFFBEAT

Съдбата на Мариус предизвика вълна от протести, като шефовете на зоологическата градина получили дори смъртни заплахи. Няколко зоологически градини в Европа предложиха да го осиновят. Сред тях бе и парк в Йоркшир във Великобритания, който обяви, че има прекрасен подслон за жирафи и нужда от още един мъжки екземпляр.

Богаташ дори предложил да го откупи срещу 500 000 евро

Научният директор на зоопарка Бенгт Холст обаче бе категоричен. “Жирафът не е домашно животно. Не е куче, което може да стане член от семейството. Той е диво животно и трябва да е сред събратята си”, обясни той пред “Ню Йорк таймс”.

Холст бил много изненадан от обществената реакция за Мариус. Според него тя била абсолютно непремерена и дори “ненормална”. “Не го правим, за да сме жестоки, а за да осигурим здраво поколение”, обясни той.

Как се стигна до смъртта на Мариус? Поради огромния интерес зоопаркът в Копенхаген публикува на сайта си въпроси и отговори за съдбата на животното.

7

Жирафите в зоопарка в Копенхаген са част от международна програма за развъждане на тези животни, обясни Холст. Само зоологически градини, които следват строги правила, можели да са част от програмата. В Европа това били членовете на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите ЕАЗА.

Правилата забраняват продажбата на животните

и налагат пълен контрол при отглеждането на видовете на научна основа. Едно от правилата е да се избягва кръвосмешение. Допуска се сътрудничество единствено между паркове, които са членове на организацията и спазват същите правила.

2

Зоопаркът обяви, че не дава на жирафите контрацептиви, тъй като там държали те да се развиват в среда, максимално близка до естествената. Освен това контрацептивите имали и странични ефекти. Зоопаркът не можел и да пусне жирафчето на свобода. Според учените Мариус, който бил роден в парка, нямало да може да се приспособи към новия живот.

Зоопаркът имаше обяснение и защо са рязали трупа на Мариус пред зрители. Направили аутопсияна на открито заради размера на трупа, а на семействата било позволено да доведат децата си само ако желаят, като всичко се правело с образователна цел.

Попитан от CNN дали децата са плакали, докато са гледали как ветеринарите режат жирафа, Холст отговори: “Хората бяха много ентусиазирани, а децата задаваха добри въпроси”.