УАДА поиска отстраняване на Русия от световната лека атлетика

| от chronicle.bg |

Комисия към Световната анти-допингова агенция (УАДА) препоръча на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) да отстрани всички руски състезатели по време на разследването за систематично приемане на допинг в страната, съобщи БТА.

Освен това, УАДА поиска доживотни наказания на петима руски атлети и други петима треньори, както и отнемането на лиценза на намиращата се в Москва лаборатория аз борба със забранените стимуланти в спорта.

Сред петимата лекоатлети са златната медалистка Мария Савинова-Фарношова и бронзовата Екатерина Поистогова. Техните състезателни права могат да бъдат отнети доживотно от Международния олимпийски комитет (МОК).

Комисията препоръча наказания за двете състезателки, които спечелиха медали от олимпийските игри в Лондон през 2012 година. Савинова-Фарнашова спечели златното отличие в бягането на 800 метра, докато Поистогова беше трета в същата дисциплина.
Комисията обаче е категорична, че летните игри преди три години са били опорочени, а руският спортен министър Виталий Мутко е бил информиран през цялото време за употребата на забранени стимуланти.

Обвиненията за употреба на допинг и корупция с цел прикриването на положителни проби бяха отправени първо от германската телевизия ARD през месец декември миналата година. В резултат на излъчения материал, УАДА състави 3-членна комисия, чийто председател по време на 11-месечното разследване стана основателят й Дик Паунд.

„Най-вероятно става въпрос за подкрепяна от държавата програма за приемане на забранени стимуланти. Не мисля, че има друго логично заключение на темата. Не е възможно той да не е запознат с тези действия. Това може би е остатък от съветската система“, каза председателят на комисията Дик Паунд.

Междувременно, по-рано днес Етичната комисия към Международния олимпийски комитет (МОК) препоръча на ръководителите на организацията да отстранят от длъжност бившия президент и настоящ почетен член ИААФ Ламине Диак. 82-годишният сенегалец е разследван от френските власти по подозрения за подкупи, приети с цел прикриване на нарушения в анти-допинговите изследвания на спортисти.

 
 
Коментарите са изключени за УАДА поиска отстраняване на Русия от световната лека атлетика