Творба ли е Македония на Коминтерна ?

| от |

Македония не е творение на Коминтерна. Това е заявил македонският историк Тодор Чепреганов, в коментар на документалния филм на бТВ „Македония, последната творба на Коминтерна”, (може да го видите в официалния сайт на бТВ) съобщи македонската Телевизия Алфа.

6

„Как може да се отрича нещо, за което самите твърдят, че не съществува“. Чепреганов смятал, че ставало дума за тенденциозен и пропаганден опит исторически да се тълкуват документи и свидетелства, с които се манипулира, за да се докаже, че македонският народ не съществува.

„Интересното е, че във филма се твърди, че не България, а Югославия с подкрепата на Георги Димитров и Сталин е асимилирала населението в пиринската част, което се чувствало като българско, но с натиск от тогавашните власти било принудено да се пише като македонско”, посочва телевизията. Чепреганов заявил, че трябва да престане този тип на пропаганда, тъй като тя не носи нищо за двете страни.

Пред Агенция „Фокус“ Георги Младенов, редактор на в. „Македонска Трибуна” от Торонто, Канада, коментира, че този филм е вторият, който донякъде третира въпроса как от българи от един път станахме “македонци“?

2

Гледайки филма, човекът остава с впечатлението, че македонизацията я правят сърбите с цел да направят целия български народ сръбски. Въпреки че това е подбудата на сърбите, не само от българите във Вардарска Македония да направят сърби, ами и от всички българи в България.

„Преди да хвърляме вината само на сърбите и на Коминтерна, ще трябва да се поразходим по страниците на нашето българско минало и да се убедим, че за жалост цялата комунистическа партия има вина и то много по-голяма, отколкото ние българите сме готови да им припишем само на сърбите. Във филма за така наречената “македонизация“ липсва началото. Началото, може да се прочете в майския Манифест от 1924 година и то по-специално за натиска от страна на българските комунисти в този документ да се сложи думата “македонски“ народ.“
Отказът на професор Милетич, който е във Виена, с делегацията по това време показва, че той е познавал сръбското мислене за Македония повече, отколкото му се дава кредит в българската история. Във филма липсва ролята на ВМРО Обединена, която след втората световна война е изцяло в ръцете на сърбите.

1
Според Георги Младенов, във филма липсва важният дебат в българския парламент от страна на земеделския народен представител Борис Ченджиев от Неврокоп, който, според Младенов, провокира българските комунисти в парламента да обяснят на българите в Пиринския край защо им сменя националността от българи в “македонци“ „В научния труд на доцент Стоян Германов ясно и разбрано е написано, че само Михайловистите са били против “македонизацията“ на българското население в Западната част на България. Във филма липсва и ролята на Македонския Народен съюз от Америка и Канада.“

3
Ние, българите, ще трябва да прочетем какво са писали тези наши братя българи по Америка, които от българи са станали югославяни по народност и “македонци“ по раса. Никой не бе чул за Тито, когато бащите на тези, които управляват България днес, пишеха защо не са българи на 30 юни 1934 г.
Друга важна точка във филма, която не се споменава е защо БКП създаде “Македонският“ литературен кръжок през 1938 г., както и съпротивата срещу македонизацията на българите във Вардарска Македония.Тази съпротива се водеше край Вардар пак от българите Михайловски.

1

„Неотдавна един от сръбските даскали на име Трайко Стаматовски призна (31. 01. 2014), че без комунизма, във Вардарска Македония, нямаше да има “македонци“, а най-малко и “македонски“ език, които език е една сръбско-българска какафония. Но все пак този филм поясни нещо, което все още се премълчава от БКП като предателство, за което комунистите са сами виновни.“

 
 
Коментарите са изключени за Творба ли е Македония на Коминтерна ?