Турция затяга бюджетната дисциплина

| от |

Турският премиер Ахмет Давутоглу и финансовият министър Мехмет Шимшек заявиха, че в бюджета за 2015 г. са предвидени важни стъпки за спестявания в публичния сектор, пише в днешното си издание „Хабертюрк“ под заглавието „Ще затягаме коланите“.

„До края на годината ще предприемем важни стъпки, за да се избегнат загубите в публичната администрация и ще се премине към спестяване, но за това е необходимо да се изготви стратегия. Най-важният фактор е бюджетната дисциплина. Икономиката не може да генерира капитал от естествени източници и ние трябва да сме наясно с това“, е казал Давутоглу на пресконференция в Анкара. Според него е наложително изготвянето на подробни описи на всички държавни социални заведения, обществени жилища, жилищни сгради и превозни средства. Премиерът е подчертал, че системата на персонала се нуждае от сериозно преразглеждане, като мерките в тази посока са за премахване на допълнителните разходи. „Необходимо е да се повиши добавената стойност на човешкия ресурс, а това е най-важният въпрос за Турция и днес обсъдихме как да се увеличат и запазят тези ресурси. Обхватът на публичната администрация трябва да се увеличи не количествено, а качествено“, така Давутоглу е намекнал за предстоящи съкращения.

В същото издание се отбелязва и решението на Централната банка за поскъпването на долара – от 2.2478 лири стойността му вече е 2.2537 лири. / БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Турция затяга бюджетната дисциплина