Турция свърза „Ислямска държава“ с атентата в Анкара

| от chronicle.bg, по БТА |

Има „конкретни доказателства“ за връзки на „Ислямска държава“ с двойния атентат в Анкара в събота, при който загинаха близо сто души. Това съобщава британското издание Guardian, като се позовава на турски правителствени източници.

Те са установили връзки между атентата през юли в град Суруч, на границата със Сирия, и сегашните бомбени атаки в Анкара. Турските власти обвиниха „Ислямска държава“ за нападението през юли, а турският премиер Ахмет Давутоглу окачестви джихадистката организация като „главен заподозрян“ за атентата в събота.

Турски представители посочиха, че 100 специалисти разглеждат записите от охранителните камери в града, за да се опитат да установят самоличността на атентаторите самоубийци. Властите издирват евентуални съучастници и местни клетки, подпомогнали операцията.

„Основният заподозрян е ИД, но важното е да разгадаем мрежата и да разберем кой е наредил атаките“, посочи цитиран от Guardian представител на властите.

Източник на вестника отхвърли критиките, че правителството носи отговорност за атентата заради пропуски в сигурността, като посочи, че две хиляди служители от органите на реда са били изпратени да охраняват проявата, но на мястото, където тя е трябвала да се състои, а не там, където се събирали демонстрантите. Той оправда и възпрепятстването на другия ден на опечалени да положат карамфили на мястото на нападението, заявявайки, че не е имало как да бъде позволено на „хиляди хора да стъпчат доказателствата“.

Правителството ще изплати финансови компенсации на семействата на загиналите, посочиха още източниците.

 
 
Коментарите са изключени за Турция свърза „Ислямска държава“ с атентата в Анкара