Турция след смъртта на 15-годишния Беркин

| от |

Смъртта на 15-годишния Беркин Елван отново изкара турците на улицата. Десетки хиляди се събраха в Истанбул, за да почетат паметта на момчето, превърнало се в символ на съпротивата срещу Ердоган, предава Дойче веле.

erdogan_5

Десетки хиляди души се събраха в сряда край алевитския молитвен дом в квартал Окмейданъ в Истанбул. Необозримото човешко множество напираше към мястото, където щеше да бъде погребан 15-годишният Беркин Елван, който прекара 269 дни в кома, след като по време на протестна демонстрация миналата година беше ранен в главата от граната със сълзотворен газ.

„Не Господ ми отне сина, а Ердоган“

Според информации в турските медии, Беркин не бил сред демонстрантите, а просто искал да отиде до близкия магазин, за да купи хляб. 15-годишният младеж е осмата жертва на протестите срещу правителството на Ердоган. Майката на момчето е убедена, че виновен за смъртта му е турският премиер: „Не Господ ми отне сина, а Ердоган“, заяви тя през сълзи пред журналисти.

Смъртта на Беркин отново изкара хората на протести. В Анкара, Истанбул и Измир се стигна до сблъсъци с полицията, която разпръсна демонстрантите със сълзотворен газ и водни струи. Сред хората, събрали се в Истанбул, за да почетат паметта на 15-годишния Беркин, имаше хора от всички възрастови групи и прослойки, както и привърженици на най-различни партии – на Турската комунистическа партия (TKP), на прокюрдската Демократична партия на народите (HDP), на кемалисткото Младежко обединение (TGB), както и представители на анархистите.

Протестиращото множество скандираше думата „убийци“. Някои от демонстрантите нарекоха правителството „фашистко“, а самия Ердоган бе обявен за „диктатор без чувство за срам“. Заявено беше, че протестите ще продължат докато кабинетът подаде оставка.

По време на вчерашните демонстрации полицията блокира огромен брой улици, а в ранния следобяд вкара в употреба водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Някои от участниците в демонстрациите свидетелстват, че полицаите стреляли по тях и с гумени куршуми. От редиците на демонстрантите пък летяха павета и бомбички.

Като на война

Централната част на Истанбул приличаше на бойно поле. Демонстрантите издигаха барикади и палеха камари с боклук. Мнозина от тях потърсиха прикритие в околните търговски центрове, които обаче също бяха обстрелвани със сълзотворен газ. Тази сутрин агенция Ройтерс съобщи, че по време на вчерашните протести са починали един демонстрант и един полицай. Много хора са били приети в болница.

Международната правозащитна организация „Хюман Райтс Уоч“ разкритикува полицейското насилие, както и обстоятелството, че не е имало съдебно разследване на обстоятелствата около смъртта на 15-годишния Беркин Елван. „Полицейското насилие срещу демонстранти е ендемичен проблем в Турция. В тази страна безнаказаността е широко разпространена. Беркин Елван, младежът в кома, който така и не се събуди, заслужава справедливост“, заявиха от „Хюман Райтс Уоч“.

 

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.

 
 

#Bookclub: Оригиналните приказки на Братя Грим – за първи път на български

| от chronicle.bg |

Всички сме чели като деца приказките на Братя Грим. Десетки статии обаче говорят за „оригиналните“ приказки – онези, в които има много повече ужас и страх, отколкото в тези, които сме разлиствали като деца.

Зa пpъв път нa бългapcĸи eзиĸ излиза превод по opигинaлнитe нeмcĸи тeĸcтoвe нa пpocлoвyтитe пpиĸaзĸи, cъбpaни и paзĸaзaни oт Яĸoб и Bилxeлм Гpим. Издaниeтo вĸлючвa cтoтици пoяcнитeлни бeлeжĸи, илюcтpaции, биoгpaфични и poдocлoвни cпpaвĸи, ĸaĸтo и пoдpoбeн пpeдгoвop.

„Детски и домашни приказки“ излиза благодарение на издателство „Deja Book“.

Откъс от книгата можете да прочетете тук. 

 
 

SASA Asian Pub: Преобръща представи!

| от Спонсорирано съдържание |

На 7 декември представите за  ресторант, забавление, вкусна храна и цени буквално ще се преобърнат!

2000 кв. метра площ, 7 метра височина, 700 седящи места, ресторант и бар, обединени от обща сцена, на която постоянно нещо се случва.

Витоша “нахлува” през огромните остъклени витрини, създавайки усещане за полет над града, а огромният аквариум “потапя” посетителите в тайнството на подводния свят.

Най-доброто от 7 световни кухни с превес върху азиатската

Знаковите блюда на Китай, Япония, Тайланд, Монголия и  Сингапур, приготвени специално за SASA Asian Pub от световни шеф-готвачи.
Всички вкусове са адаптирани към българския, като запазват здравословните съставки и начин на обработка, характерни за азиатската кухня. Ястията едновременно засищат и оставят чувство за лекота и прилив на енергия.

В SASA Asian Pub, освен азиатска кухня, се предлагат автентични американски барбекю специалитети, италиански брускети, френски десерти, средиземноморски деликатеси…

Барът е „въоръжен“ със сто различни вида напитки от цял свят, сред които авторски азиатски коктейли и разнообразие от кафе специалитети.

SASA не е просто ресторант, а азиатски пъб, където забавлението е целодневно и гарантирано.

На сцената, обединяваща ресторанта с бара и кафето, се редува жива музика с DJ сетове и шоу програми.

В SASA Asian Pub денят започва със сутрешно кафе, преминава в обяд с колеги, неусетно се удължава до следобеден коктейл или десерт, за да да стигне до вечеря с приятели и танци до късните часове с питие в ръка.

SASA Asian Pub е целодневно заведение, където независимо сам или с компания, всеки се чувства на мястото си.

SASA Asian Pub преобръща представите за ресторант!

Не на последно място SASA Asian Pub ще преобрне и представите за достъпност.

“Преживяването”, наречено SASA Asian Pub е напълно възможно да се превърне в ежедневие, без това да обърка месечния бюджет.

Достъпността е в основата на концепцията на веригата, за да може иновативната идея на SASA Asian Pub да бъде възприета от най-широк кръг хора и да се превърне в начин на живот.

Sasa Asian Pub в Парадайз център отваря на 7-ми декември.
Заповядайте да ви се представим!