Турция предлага на Русия да се откаже от разплащанията в долари

| от |

9moscow-ankara

По резултатите от срещата на ръководителите на икономическите ведомства на Русия и Турция Алексей Улюкаев и Нихат Зайбекчи в рамките на „бизнес на двайсетицата” в Австралия, Анкара предложила на Москва да преминат във взаимните разплащания в рубли и турски лири.

Както отбелязват експерти, един от поводите за неизползване на долара е позицията на администрацията на САЩ. А именно – нейните непредсказуеми решения по въвеждане на едностранни санкции против едни или други участници в международния пазар.

Мнението си за влиянието на такива едностранни санкции на ситуацията в света с „Гласът на Русия” сподели докторът на политическите науки от Турция, професор Ойя Акгьоненч Мугисудин:

– Санкциите са международно-правен инструмент, който теоретически допустим в междудържавните отношения. Но тяхното използване е обусловено от редица условия. Необходима е ясна аргументация. Кой, против кого, и какви санкции има намерение да използва? На основание на какво и с каква цел?

Т.е., във всеки случай трябва да става дума за конкретен случай не само за самите санкции, но и за компетентността на съдията, приел решение за тяхното въвеждане. При прилагане на произволни едностранни санкции в цялата система на международните отношения веднага възниква напрежение. Световният ред става по-уязвим, икономическите структури изпитват натиск. В крайна сметка общата негативна атмосфера не може да не засегне и интересите на инициатора на санкциите.

Гаджиев: Явно и затова много европейски страни се отказаха от прилагането на антируските санкции?

Мугисудин: Безусловно, тъй като всяка страна в процеса на приемането на външнополитически решения се ръководи преди всичко от собствените интереси. Отначало Брюксел подкрепи американските санкции против Русия, но след това се отказа, тъй като нова явно е в противоречие с интересите на страните от ЕС.

Трябва да се отбележи, че не последна роля в това изигра и растящото недоверие към американците, които непрекъснато подслушват своите европейски партньори. Освен това, Америка иска от европейците безусловно подчинение, в това число и повод санкциите. Такъв подход предизвиква раздразнение сред страните на Европейския съюз.

Гаджиев: Във връзка с непредсказуемата санкционна политика на САЩ все повече страни предпочитат да използват във външнотърговските си разплащания националните валути. И Турция не е изключение. За това заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчи, който предложи в турско-руските взаимни разплащания да се използват рубли и турски лири. Как оценявате такава перспектива?

Мугисудин: Привързването към една валута е свързано с пагубни последици. Достатъчно е да погледнем на трудностите, които периодично се появяват в редица европейски страни само защото те се присъединиха към зоната на еврото.

Но кризата не засегна Турция и това поради факта, че нашата страна не е членка на ЕС и не използва еврото във външната си търговия.Турция спечели от използването на националната си валута в търговско-икономическите сделки със съседите, в това число и с Русия. Сега тя се стреми да укрепи този механизъм за взаимни разплащания. От това няма нищо по-естествено и не може да има. Всички страни действат преди всичко в собствените си интереси. Днес ни е изгодно да използваме националните валути и да не зависим от долара, или от еврото.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Турция предлага на Русия да се откаже от разплащанията в долари