Турция погна три банки

| от |

Турската държава предупреди три банки и ги призова да сътрудничат по-ефикасно на правителството при споделяне на информация за транзакции „в битката срещу тероризма“, заяви финансовият министър Мехмет Шимшек, съобщи в. „Тудей`с Заман“.

Без да споменава конкретните имена на трезорите Шимшек посочи, че трите банки не си сътрудничели с Борда за разследване на финансови престъпления /БРФП/ в откриването на т. нар. мръсни пари и борбата срещу тероризма. Той изрично подчерта, че за БРФП е изключително важно да получава информация от банките за подозрителни банкови транзакции при разследването и разкриването на престъпления. Шимшек допълни, че борбата срещу престъпни финансови операции е особено важно за Турция за увеличаване на международното доверие към нея и за поддържането на законната икономика. „Не мога да назова имената им от съображения за опазване на тайна, но има три банки, които възпрепятстват сътрудничеството с нас във войната ни срещу престъпността и тероризма. Те обмислят нашите предишни предупреждения и съм убеден, че те много скоро ще започнат да сътрудничат с нас“.

През февруари 2013 г. турският парламент одобри дългоочаквания закон, криминализиращ финансирането на тероризма.

Турция се намира в „сивия списък“ от държави, направен от 36-членната Грипа за финансови действия /FATF/, за това, че не прилага изискваното от страните-членки законодателство въпреки натиска върху Анкара години наред. Ако Турция не беше приела закона до крайната определена за това дата 22 февруари, страната рискуваше да бъде изхвърлена от FATF, с което държавата би попаднала в черния списък с Иран и Северна Корея. Това може да доведе до ограничаване на чуждестранната активна дейност през турски банки, ще затрудни възможността на Турция да привлича външни капитали и може да се отрази негативно на кредитния й рейтинг. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Турция погна три банки