Турция пое председателството на Г-20

| от |

Турция пое председателството на групата Г-20 на големите икономики за първи път в историята си. Страната обеща да се бори с неравенството по света по време на мандата си.

Според Анкара председателството на Г-20 е голяма възможност за Турция да покаже статута си на икономическа и политическа сила при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган.

„Три думи ще водят Турция… включване, изпълнение, инвестиции. Нашата цел е Г-20 да достигне до страните с ниски доходи и да се погрижи за страните, които не са членове на Г-20“, каза вицепремиерът Али Бабаджан по време на пресконференция в Анкара. „Турция ще преодолее празнината между развитите икономики и неразвитите страни, за да се пребори с неравенството по света“, добави той, като обеща да включи бедните държави във вземането на решения.

Турция пое от Австралия председателството на групата Г-20 на развитите и развиващите се големи държави. През 2016 г. Китай ще поеме председателството.

Бабаджан каза, че срещата на върха на лидерите от Г-20 през 2015 г. ще бъде проведена през ноември в южния курортен град Анталия. Ще бъдат обсъдени теми като „силен, постоянен и балансиран икономически растеж“, промените в климата, глобалното развитие и борбата с корупцията. „Домакинството на срещата на върха на Г-20 през 2015 г. е голяма възможност и голяма отговорност за Турция“, каза той.

Вицепремиерът отбеляза, че безработицата по света продължава да бъде голям проблем, а Г-20 трябва да постави на първо място „най-уязвимите сегменти на обществото“./АФП/БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Турция пое председателството на Г-20