Турция подписа с Япония за АЕЦ на Черно море

| от |

Япония и Турция подписаха договор за втората атомна централа на югоизточната ни съседка. Ядрената мощност ще е в град Синоп.

Според Анадолската агенция съответните документи са подписани от премиерите на двете страни – Реджеп Ердоган и Шиндзо Абе – във вторник вечерта. По рано Реджеп Тайип Ердоган и Шиндзо Абе откриха в Истанбул тунела Мармарей.

„Без рискове не се правят инвестиции“, каза турският премиер. „В този случай е важно да се минимизират вероятните грешки“, добави той. Шиндзо Абе изрази задоволство от договора.

„Япония e отговорна за подпомагане и подобряване на безопасността на атомната енергия в света, като споделят своя опит и поуки от аварията“, каза Абе по време на съвместна пресконференция след срещата на върха в Истанбул, визирайки катастрофата във Фукушима № 1.

Първата АЕЦ на Турция вече се строи по договор с Русия. Това е „Акую“ в Мерсин.

Предполага се, че строителството на втората централа ще поеме японският концерн „Мицубиши“ в сътрудничество с френската ядрена компания „Арева“. През месец май Турция и Япония подписаха договор на стойност 22 милиарда долара за бъдещи инвестиции в проекта за АЕЦ.

Синоп е малък град с пристанище на южното крайбрежие на Черно море, обкръжен от море и планини.

http://www.economist.com/news/special-report/21588196-kim-jong-un-likely-realise-his-nuclear-ambitions-two-sides-already-face

 
 
Коментарите са изключени за Турция подписа с Япония за АЕЦ на Черно море