Турция отпразнува рождения ден на Ердоган с документален филм за него

| от chronicle.bg |

В чест на рождения ден на турския президент Реджеп Тайип Ердоган снощи се състоя официалното представяне на филма „Водач“ (Реис), посветен на неговия живот, предава БТА. Гала-прожекцията беше в голям развлекателен център в истанбулския квартал Маслак, съобщи турската телевизия ТРТ Хабер.

От 3 март пък започва масовото излъчване в кината на филма – първата екранизирана биография на Ердоган. Той ще бъде прожектиран също в някои европейски страни, сред които Германия, Австрия, Белгия, Италия, Франция и др., отбелязва информационният сайт Интернет хабер. „Водач“, сниман с бюджет от осем милиона долара, е дело на новосъздадената продуцентска къща „Кафкасьор филм академи“ („Kafkasor Film Academy“), за която на практика това е първият филм.

Режисьор на продукцията е Хюдаверди Явуз, а главните роли се изпълняват от Реха Бейоглу в ролята на Ердоган и Йозлем Балджъ в ролята на съпругата му Емине. Прожекциите започват на фона на протичаща кампания за предстоящия през април референдум, на който народът е призован да реши дали да разшири правомощията на президентската институция. Изпълнителят на главната роля в продукцията обяви обаче снощи, след като поздрави президента за рождения му ден, че филмът не е заснет с пропагандна или политическа цел.

 
 
Коментарите са изключени за Турция отпразнува рождения ден на Ердоган с документален филм за него