Турция обвини британски журналисти в тероризъм

| от chronicle.bg |


Турският съд обвини двама журналисти на VICE News и техният преводач в „подпомагане на терористична организация“ и нареди да бъдат арестувани в очакване на съдебния процес. Техният работодател нарече обвиненията „безпочвени и тревожно неверни.“

Двамата британски журналисти – кореспондентът Джейк Ханрахан и операторът Филип Пендълбъри, са били задържани в четвъртък заедно с помощника си, докато предавали от Диарбекир в населената предимно с кюрди Югоизточна Турция.

Четвъртият заподозрян, техният шофьор, е освободен, съобщава кореспондент на АФП.

Съдът в Диарбекир издаде заповед за ареста в понеделник, като засега не е ясна организацията, която репортерите са подпомагали според обвинението.

Журналистите са задържани в района на община Баглар в окръг Диарбекир, където кюрдските младежи често се сблъскват със служители по сигурността.

След разпит от прокурорите, случаят е отнесен в съда.

В доклада на полицията се съобщава, че е действано по сигнал и са конфискувани кадрите, направени по време на репортажа. Задържаните отрекоха обвиненията в присъствието на своите адвокати.

От VICE News дадоха изявление, че осъждат „опитите на турското правителство да заглуши репортерите, които осигуряват жизненоважно покритие от региона.“

Amnesty International призова за освобождаването на журналистите, наричайки обвиненията срещу тях „скандални и странни“.

 
 
Коментарите са изключени за Турция обвини британски журналисти в тероризъм