Турция не е съществен партньор в коалицията срещу ИДИЛ

| от |

Лале Кемал, в. Заман

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл направи дългоочакваната си визита в Анкара на 8 септември.

По същото време Вашингтон обяви плановете си да създаде коалиция за борба с радикалната терористична организация „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ), която се преименува на „Ислямска държава“ (ИД). Турция, която също е партньор в тази коалицията и страна членка на НАТО, има обща граница с Ирак и със Сирия.

По време на срещата на върха на НАТО в град Нюпорт в Уелс миналата седмица американският държавен секретар Джон Кери каза, че нова група от 10 държави ще се концентрира върху заздравяване на силите в Ирак, които се борят срещу ИДИЛ. Той обаче заяви, че намесата няма да се разшири със западни сили по земя. „Трябва да ги нападнем по начини, по който да им попречим да завземат територии, да засилим иракските сили за сигурност и другите сили в региона, които са подготвени за действие, но без участието на наши войски“, каза Кери.

Десетте държави са САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Австралия, Турция, Италия, Полша и Дания. Трябва да се отбележи, че групата няма нито една арабска държава, но присъства само една от шестте съседни страни на Ирак, Турция.

Следователно посещението на Хейгъл в Анкара ще бъде съсредоточено върху приноса на Турция за коалицията. По-важното е, че САЩ ще потърсят по-близкото турско сътрудничество, като Анкара възпрепятства бойците от ИДИЛ да използват турската територия за преминаване в Сирия.

Анкара от дълго време е обект на критики от страна на западните й партньори, защото предоставя на радикални бойци, включително и на такива от ИДИЛ, оръжия и бази в градове, близки до южната граница със Сирия. Турция е подозирана в подкрепа на радикални бойци в името на падането на режима на сирийския президент Башар Асад. През годините на сирийската гражданска война радикалните ислямистки бойци никнат като гъби в тази страна, докато войната се разпространява в Турция, а Асад заздравява позицията си.

Американският президент Барак Обама се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата на НАТО, за да обсъди турския принос за планираната коалиция за борба срещу ИДИЛ. Турция не се очаква да бъде активен партньор в коалицията, отчасти поради страха, че екстремисти от ИДИЛ може да убият 49-те турски заложници. Турските граждани, сред които има две деца и служители на консулството в Мосул, бяха отвлечени от консулството в началото на месец юни.

Турция може да позволи планираната коалиция да използва базата Инджирлик в Южна Турция за чисто логистични цели. Вероятно страната ще се противопостави на разполагането на изтребители в базата си.

Турското правителство ще направи всичко възможно, за да няма участие в тази коалиция.

Според един западен анализатор в Анкара Турция ще бъде радостна, ако има място на всяка маса, на която се взимат решения. Дори тогава обаче американците ще финансират с малки суми международните партньори, тъй като не искат да им се пречкат по пътя.

Що се отнася до „коалицията“, тя напомня за „коалицията“ по време на войната в Ирак през 2003 г., която беше създадена по инициатива на Америка до голяма степен, за да се създаде впечатлението за международна коалиция. Турция нямаше друг избор, освен да се включи като съседна на войната страна. В кръговете на НАТО се смята, че Анкара има влияние и познание за региона. Изглежда обаче, че няма нито влияние, нито познание.

Истинската коалиция срещу ИДИЛ се очаква да бъде между Америка, Ирак и Иран, както и Сирия, сега или в най-скоро време (макар че сирийското участие в битката срещу ИДИЛ ще бъде отречено от Вашингтон). ИДИЛ ще бъде победена, а чуждестранните бойци на групировката ще бъдат или убити, или пленени, или принудени да бягат. Иракските и сирийските елементи ще се разпръснат или ще станат част от умерената сирийска опозиция.

Междувременно не е трудно да не си представим, че САЩ и Иран говорят за едно или повече нива. И двете държави предоставят подкрепа на иракския режим и трябва да обсъдят какво се случва и как всяка една от тях действа в Ирак, макар да не се очаква да имат общи действия.

Иран и Сирия никога няма да бъдат част от официалната коалиция, но на тях се гледа като на мълчаливи партньори на САЩ, докато не бъде неутрализирана заплахата от ИДИЛ. Тогава отношенията ще се променят: САЩ ще застанат срещу Иран заради влиянието върху Ирак, като САЩ призовават за свалянето на Асад./БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Турция не е съществен партньор в коалицията срещу ИДИЛ