Турция готви мега министерство на държавната сигурност

| от |

Депутатът от прокюрдската Народно-демократична партия /НДП/ Алтан Тан заклейми предполагаемите планове на правителството да бъде създадено ново мега

министерство на сигурността. Тан определи проекта като „планове за диктатура“, пише в. „Тудей`с Заман“.

На пресконференция в парламента Тан подложи на критики предполагаемите планове на правителството да обединят в едно министерство Националната разузнавателна служба /MİT/, националната полиция, жандармерията и турските въоръжени сили /TSK/ . Всичките силови ведомства щели да бъдат под юрисдикцията на обмисляното ново министерство и се твърди, че това ведомство ще бъде под директния контрол на президента ислямист Реджеп Тайип Ердоган.

Тан допълва, че законите за MİT, полицията и жандармерията са ясни. Но положението на армията е объркваща, доколкото тя трябва да е подчинена на министерство на отбраната . Депутатът казал още: „И сега искам да ви питам каква е целта ви, за да подчините всички тези държавни институции на един човек /има предвид Ердоган – бел. ред./.

Вътрешният министър Ефкан Ала отговорил от парламентарната трибуна на критиките на опозицията и казал, че правителството не извършва никаква подготовка за създаване на министерство на сигурността.

Новината, че правителството подготвя създаването на такова мега министерство на сигурността се появи за първи път във в. „Тараф“, където беше споменато, че проектът е подготвен от правния екип към кабинета на президента Ердоган. Според публикацията новото ведомство щяло да бъ де сформирано след парламентарните избори през 2015 г. и начело на него щял да бъде поставен Хакан Фидан, сегашния шеф на MIT. Ако това стане, той ще командва всички сили за сигурност в Турция. Отсъствието на Фидан от сегашния кабинет на премиера Ахмет Давутоглу засили слуховете за предстоящото му издигане, защото той е човек от тесния вътрешен кръг на Ердоган.

Управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ преназначи хиляди полицейски служители и работещи в правосъдната система след като през декември 2013 г. избухнаха скандалите за корупция по висшите етажи. От тогава ПСР положи големи усилия за пълно пренареждане на системата за сигурност на страната. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Турция готви мега министерство на държавната сигурност