Турция гласува на предсрочни парламентарни избори

| от chronicle.bg |

В неделя турците гласуват на предсрочни парламентарни избори. Във вота ще участват 16 партии и 21 независими кандидати, съобщава БТА.

Правото си на глас ще могат да упражнят над 54 милиона души. Очаква се висока избирателна активност. Общо 175 006 избирателни секции ще бъдат отворени в 08.00 часа местно време и ще бъдат затворени в 17.00 часа.

Над 1,2 милиона турци, живеещи в чужбина, вече гласуваха в дипломатически представителства на страната в редица страни.

Проучванията на общественото мнение сочат, че от 16-те формации, които ще участват във вота, четири партии имат шанс да преминат 10-процентния изборен праг.

Предвижда се в новия парламент да влязат досегашната управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основната опозиционна Народнорепубликанска партия, Партията на националистическото действие (ПНД), както и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).

На парламентарните избори на 7 юни ДПН премина 10-процентния изборен праг за първи път, като спечели 13 на сто от гласовете на избирателите. Успехът на ДПН до голяма степен стана причина за това управляващата ПСР да изгуби парламентарното си мнозинство, което имаше от 2002 г.

През август президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова за нови парламентарни избори, след като продължилите два месеца преговори за съставяне на коалиционно правителство се провалиха.

В изборния ден в неделя ще бъдат засилени мерките за сигурност в цяла Турция, особено в районите с повишен риск от тероризъм (главно Югоизточна Турция).

385 хиляди полицаи и жандармерия са мобилизирани за осигуряване на безопасността на изборите, предава БНР.

Хеликоптери по въздуха ще наблюдават обстановката в Истанбул и другите големи градове, а в областите с повишена степен на опасност, бюлетините ще се транспортират с бронирани коли и хеликоптери. Специално бе засилена охраната около централата на опозиционния вестник „Джумхуриет“ в Истанбул, в квартала Шишли. Тъй като бяха отправени заплахи за атентат от страна на джихадистите, кипи за борба срещу тероризма са разположени в района.

Първите резултати се очаква да бъдат огласени след 19 часа българско време.

 
 
Коментарите са изключени за Турция гласува на предсрочни парламентарни избори