Турция е готова да подкрепи Ирак в борбата срещу „Ислямска държава“

| от |

Турция е готова да подкрепи Ирак в борбата срещу Ислямска държава, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу след среща със своя иракския колега Хайдер Ал Абади, който е на официално посещение в Анкара.

Сътрудничество в борбата срещу „Ислямска държава“ и енергетика са били основните акценти в разговорите, отбелязват източниците.

Ирак иска помощ от Турция в борбата срещу ислямска държава.Представих списък с нещата,от които се нуждаем. В него сме включили главно обучениетона иракските сили за борба срещу групировката и осигуряване на разузнавателна информация и оръжия, заяви иракският гост.

Той даде уверения, че Багдат по никакъв начин не би допуснал нападение на групировката „Ислямска държава“ срещу Турция от иракска територия.

Ал Абади се спря на енергийното сътрудничество като заяви, че Багдат е съгласен Турция да изнася петрола от Ирак през своята територия на световните пазари. Заявената позиция е противоположна на предишното иракско правителство, която вкара в задънена улица двустранните отношения. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Турция е готова да подкрепи Ирак в борбата срещу „Ислямска държава“