Турция да признае Кипър, ако иска в ЕС

| от |

Турция трябва да признае Кипър, ако иска да се присъедини към ЕС, заяви гръцкият външен министър Евангелос Венизелос.

Изказването си Венизелос направи на срещата на страните от Еврозоната в Брюксел, където Гърция представлява и интересите на Кипър поради отсъствието на кипърския президент Никос Анастасиадис, който бе хоспитализиран.

„Турция трябва да признае всички държави-членки на ЕС, ако планира да се присъедини към Съюза, конкретно – Кипър. Анкара трябва да уважава международното право и да зачита суверенните права на Кипър. Не може една страна да се стреми да стане член на ЕС, без да признава всичките 28 държави-членки на Съюза“, подчерта Венизелос.

Турция не признава съществуването на Кипър като държава, в отговор на което Кипър блокира процеса на присъединяване на Турция към ЕС. Преди да влезе в болница, кипърският президент Анастасиадис планираше да подаде жалба срещу действията на Турция, започнала сеизмично проучване в икономическата зона на Кипър.

Жалби ще бъдат внесени и в Агенцията на ООН за океански въпроси и морско право, до Международната морска организация и вероятно до Съвета за сигурност на ООН. „Кипър ще предприеме мерки пред международни организации, които ще принудят Турция да плати цената на незаконните си действия“, заяви говорител на кипърския президент. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Турция да признае Кипър, ако иска в ЕС

Повече информация Виж всички