“Турция – гробище за миньори“

| от |

Гняв и скръб изпитват хората в Турция след нещастието в мината край Сома. Социалните мрежи са препълнени от критики срещу турското правителство. На много места в страната се подготвят големи демонстрации, пише Дойче веле.

0,,17637969_303,00

Жертвите на тежкия инцидент във въгледобивната мина край турския град Сома са повече от 280. Стотици миньори все още са под земята, а надеждата, че те могат да бъдат извадени живи, бавно чезне. Хората са потресени и тъгуват, без да разбират как е могло да се стигне до тази трагедия. Особено в социалните мрежи те изливат гнева си срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието. Правителството не се грижи достатъчно за сигурността на работниците, интересува се само от трупането на пари и има погрешна представа за това, къде могат да се правят икономии – гласят обвиненията.

Един народ в черно

Във Фейсбук, Туитър и другите социални мрежи гъмжи от гневни коментари – всяка минута се появява нов постинг. Повечето от профилите на юзърите носят черни траурни лентички. „Нека Бог е с вас“, пише една жена във Фейсбук, друг е поствал снимка, на която се вижда входа на турска мина, със следния въпрос под нея: „Ти би ли слязъл долу за 5 лири (1,70 евро) с риск никога вече да не излезеш?“

С посланието „Това не е инцидент, а убийство“ юзърите атакуват фирмата-оператор на „Сома холдинг“. „Сома е убиец“, четем в Туитър, а някой е написал: „Какви са тези мерки за сигурност, които позволяват 800 души да бъдат едновременно под земята?“. Също и синдикатите използват социалните мрежи, за да мобилизират хората за демонстрации и обявената за днес /15.5/ минута на мълчание.

Критики срещу правителството

0,,17635559_401,00

Турците не са доволни от начина, по който властта реагира на случилото се

Лявоориентираният вестник „Джумхуриет“ обвинява правителството за това, че преди малко повече от 2 седмици то е отхвърлило предложение на опозицията за извършване на инспекции в мината край Сома. Партията на националистическото действие е представила на парламента статистика за инцидентите в мината. По този повод „Хюриет дейли нюз“ пише следното: „Правителството игнорира предупрежденията, а миньорите платиха с живота си“. Телевизия СиЕнЕн Тюрк цитира депутата от Народнорепубликанската партия Йозгюр Йозел, който също обвинява правителството в нехайство и заключава: „Беше ясно, че ще стигнем дотук“.

Близкият до правителството вестник „Сабах“ обръща внимание най-вече на официалните съобщения на властите и се дистанцира от критиките за недостатъчните мерки за сигурност. „Надяваме се, че нашите братя в мината ще бъдат спасени“, гласи основният рефрен в прессъобщенията на министерството.

Либерално-консервативният „Хюриет“ е озаглавил една от публикациите си: „Турция – гробище за миньори“. В статията се припомнят най-големите злополуки в турски мини от 1983 година насам. Посочва се и това, че Турция държи първото място в Европа по брой на промишлените аварии. Вестник „Хабертюрк“ съобщава, че в 21 турски населени места са планирани демонстрации.

 
 
Коментарите са изключени за “Турция – гробище за миньори“