Турският султан е гол!

| от |

Арзу Кая Уранлъ, Заман

Тези дни много хора се опитват да намерят път да напуснат Турция. Те са неспокойни за бъдещето на децата си поради непредвидимите реформи на турската образователна система. Те са раздразнени и претоварени от всекидневното приложение в техния живот на т. нар. религиозни правила, всъщност те са на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/.

Те искат да се преместят на място, където ще могат да дишат спокойно и да бъдат духовно свободни. Не смятайте, че бъркам, много от тези хора имат добър доход поради професионалната си работа, те са образовани и обичат Турция. Но са обезпокоени от политическата обстановка. Те искат да напуснат, преди да е станало прекалено късно. И както можете да разберете, те не са много оптимистично настроение по отношение бъдещето на страната.

Всички новини за Турция, свързани със социалната несправедливост, икономиката, политиката и всекидневния живот не са обещаващи. Особено след като президентът Реджеп Тайип Ердоган има собствен дворец, новините стават все по-непоносими. Той винаги намира начин да бъде въвлечен. Той не е просто президент, той действа така, все едно още е премиер, губернатор, министър на правосъдието, на здравеопазването и т. н. Понякога ми се иска да си заровя главата в пясъка като щраус и да не чувам нищо повече, но най-важното е да не чувам новините, това е.

Всичко е негативно и задушаващо. Те са притеснени от подготовката за смяна на системата на управлението в Турция. Ние просто наблюдаваме промените в Турция. Чуждите медии наричат по-често Ердоган „султан“, отколкото го правеха преди година. Той отхвърля това определение. Но всеки ден той ни доказва, че е действителен султан с маниерите си. Напоследък голяма част от новините са за показния султански палат.

„Дворецът е по-голям от белия дом или Бъкингамския дворец, разположен е върху 500 000 кв. м. и струва почти 400 млн. паунда“, каза Адам Уитхол от страниците на в. „Индипендънт“. „Разпрострял се сред 500 дка гори… новият президентски дворец има близо 1000 стаи, мрежа от подземни тунели и е защитен от антишпионски технологии последно поколение“, пише пък Тим Аранго във в. „Ню Йорк таймс“ и после сравнява какво е сходното между президента на Русия Владимир Путин и Ердоган. „Той е огромен“, констатира Стивън Кук на страницата на Съвета за външнополитически връзки и добавя „Новият дворец на Ердоган, който е по-скоро смес от най-лошото в Дубай и Туркменистан, отколкото дело на Мимар Синан – е толкова безвъзмезден“.

Всички мразят неговата колиба, защото бяха изсечени стотици дървета, за да бъде направено място за нея и то на терен, завещан като горски резерв на нацията от създателя и първи президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк. По отношение на критиците на новия му дворец Ердоган казва: „Никой не може да попречи на завършването на тази сграда. Ако пък те са толкова могъщи, пуснете ги да дойдат и да я разрушат“.

И ако тези обсъждания на сградата не са достатъчни, Ердоган откри и друг начин, по който може да подлуди всеки. Братовчедка ми ми се обади и каза, че има голяма необходимост да запали цигара десет години, след като отказа пушенето, защото Ердоган се развикал на пушач. Когато той посетил претъпкана улица в истанбулския квартал Есенлер видял някой да пуши. И, посочвайки с пръст пушачът, казал: „Има наказание за този!“. Ердоган извикал само за да демонстрира засилващо авторитарната си същност. По-късно следва и трагикомичният му коментар: „Погледнете този невъзпитан човек! Президентът му говори /да не пуши/.“

Не за първи път Ердоган изпуска от контрол нервите си по отношение на хора, които не действат в съответствие с неговите очаквания и говори безотговорно. Има няколко други инциденти. Тъй като мястото ни е ограничено не мога да ги спомена. А и не е нужно да сте психиатър, за да анализирате това странно поведение. Той си мисли, че може да прави каквото си поиска в своето еднолично шоу и всеки трябва да му се покорява. Естествено, в случая той е министър на здравеопазването и коментарите му колко лошо нещо е пушенето са навсякъде.

„Голият цар“ на „нова Турция“ започва да се държи все повече като надут човек, отколкото като водач. Изглежда, че се труди здраво, за да сведе престижа си до „нула“. Всъщност, не е необходимо да прави кой знае колко. Доколкото пропусна да обясни какво значи „да сведеш до нула“/това е израз от разговора му с неговия син Билал в нощта на 17 декември, когато започна скандалът с корупцията/, той никога няма да бъде уважаван в очите на хората.

Неговите повтарящи се безчинства много ми напомнят думите на персийския поет Фирдоуси от неговата епопея „Шах-наме“/Книга на царете/. Фирдоуси казва: „Научих маниерите от един невъзпитан“. Колко вярно! Научихме толкова много от Ердоган! Трябва да сме благодарни на неговите ръце за това, че ни учат. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Турският султан е гол!