Турска пропаганда на германска земя

| от |

Турският премиер Ердоган отново ще агитира сънародниците си, които живеят в Германия. Това не е първата му подобна изява, но никога досега възмущението не е било толкова голямо, пише Дойче веле.

Привърженици на Ердоган в Берлин

Привърженици на Ердоган в Берлин

Турска предизборна пропаганда на германска земя: за пореден път Ердоган пристига от Анкара, за да разпространява своите националистически послания сред верните си последователи в Германия. Но никога досега възмущението от агитационните методи на Ердоган не е било така силно, както сега – броени дни преди изявата му в Кьолн, планирана за тази събота.

Всички, които се възмущават, са напълно прави, тъй като тази проява на Ердоган, за когото знаем, че през август ще се кандидатира за президент, е вредна поради най-малко две причини: тя няма да допринесе за интеграцията на турците в Германия, нито пък ще помогне за изглаждането на имиджа на Турция в ЕС. Тази изява може да се разглежда по един-единствен начин – като израз на личните му властови амбиции. У дома той си позволява да ограничава основни граждански права и да се гаври с жертвите на злополуката в мината край Сома. В Кьолн обаче се готви да демонстрира сила.

За четвърти път

Ердоган вече три пъти е държал популистки предизборни речи пред своите сънародници в Германия. Последната му изява беше преди три месеца в Берлин. Тогава той определи протестите в парка Гези като опит за преврат. И ни в клин, ни в ръкав увери присъстващите, че Турция била единствената страна, която се опитвала да облекчи страданията на сирийците. Три години преди това, през 2011, Ердоган беше в Дюселдорф, където призова сънародниците си, които живеят в Германия, да учат децата си първо на турски и чак след това на немски език. Още по-драстично прозвучаха думите му от 2008 година, когато пред 20 хиляди души в Кьолн той заяви, че „асимилацията е престъпление срещу човечеството“.

От всички политически лагери в Германия се чуват критики по повод предстоящата изява на Ердоган в Кьолн. Християндемократите дори го призоваха да отмени речта си. Междувременно темата стана повод и за междупартийни нападки: Зелените упрекнаха християндемократите заради дългогодишния им отказ да одобрят двойното гражданство за турците в Германия.

„Нашата демокрация ще издържи и това“

Федералното правителство също се дистанцира от предстоящата изява на Ердоган, но се опитва да го прави по възможно най-дипломатичния начин. Канцлерката Меркел обяви, че очаква от Ердоган да прояви „тънък усет и отговорно поведение“. А външният министър Щайнмайер заяви на свой ред следното: „Нашата демокрация ще издържи и това“.

Пределно ясно е, че Германия не може да осуети изявата на Ердоган в Кьолн. Също толкова ясно е обаче, че тази проява ще задълбочи още повече отчуждението между турци и германци. Затова всеки, който по един или друг начин протестира срещу идването на Ердоган в Кьолн, подава верен сигнал. Остава да се надяваме, че планираната за тази събота проява ще протече мирно.

 
 
Коментарите са изключени за Турска пропаганда на германска земя