Туристите спасяват Гърция

| от |

Подобно нещо се случва за първи път от 65 години насам: през 2013-та Гърция е успяла да постигне излишък по търговския баланс. Това положително развитие се дължи най-вече на рекордния оборот в гръцкия туристически бранш, пише Дойче веле.

mykonos-santorini

През 2013-та година излишъкът по търговския баланс на Гърция е достигнал 1,24 милиарда евро, което отговаря на 0,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. От 1948-та насам – годината, откакто се води този вид статистика – винаги е бил регистриран дефицит, който непосредствено преди избухването на дълговата криза през 2008 е бил 15% от БВП.

12 милиарда евро от туризъм

Актуалното положително развитие се дължи най-вече на успешния туристически сезон. През 2013-та приходите в сектора достигат рекордното ниво от 12 милиарда евро, което представлява плюс от 12% в сравнение с 2012-та. Никой друг бранш не би могъл да осигури повече външни приходи на страната. Освен това за балансирането на нещата допринася и намалението във вноса – с 54% спрямо 2008! И ако преди шест години германският автомобилен концерн Порше е продал 424 от луксозните си лимузини в Гърция, то през 2013 техният брой е сведен само до осем. Роля изиграва и това, че кредиторите са се отказали от половината от дължимите им лихви.

White Tower (1)

Какви са прогнозите за Гърция?

Експертите са на мнението, че положителното развитие ще продължи. „През 2014 очакваме нов излишък в търговския баланс“, казва икономистът Платон Монокросос. „Вносът ще остане слаб, докато туризмът и износът ще продължат да се развиват добре“, прогнозира той.

Дали тенденцията ще се задържи, зависи от конкурентоспособността на страната. „Заплатите трябва да се ориентират съобразно ръста в производителността“, казва Монокросос. Освен това трябва да се вземат мерки за по-интензивното заместване на вносните продукти с местни. Коментарът на анализатора Крейг Ерлам, цитиран от „Евронюз“, пък гласи, че макар тенденцията да е положителна, Гърция още длъго време ще трябва да се бори с рекордната безработица от 28 процента, която намалява много бавно.

Прогнозите на Европейската комисия са, че през 2014-та година за първи път от 6 години насам ще бъде отбелязан минимален ръст в гръцкия брутен вътрешен продукт – 0,6 процента.

 
 
Коментарите са изключени за Туристите спасяват Гърция