Цял мандат за правителството на РБ и ГЕРБ

| от |

След поредната порция консултации между ГЕРБ и реформаторите стана ясно, че правителството ще бъде с пълен мандат и премиер Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ защити идеята, че те, заедно с РБ се опитвали да съставят правителство, което да отговаря на волята на избирателите. Новото правителство ще има 3-ма вицепремиери и 18 министри. От РБ са предложени и одобрени 1 вицепремиер без портфейл и 6-ма министри.

Румяна Бъчварова обяви, че се предвижда да има и министър от АБВ. Конкретни имена, освен премиерското, обаче не се споменаха. И Кънев, и Бъчварова заявиха, че няма да бъдат министри в бъдещия кабинет, Бъчварова, обаче нито отрече нито призна за евентуален вицепремиерски пост.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев отново повтори наизустената версия, че реформаторите никога не са оспорвали правото на първата политическа сила да излъчи кандидат за бъдещ министър-председател. Според Кънев вариантът Борисов да бъде премиер отново, бил най-стабилният. Бъчварова каза от своя страна, че е желание на ГЕРБ възможно най-рано, ако имат съгласието и одобрението да внесат за гласуване и кабинета. Тя гарантира, че ще бъдат готови във възможно най-кратки срокове. Бъчварова уточни, че механизмът, по който ще се вземат решенията ще бъде в рамките на вече съществуващи формати-парламентарен и консултативен към МС. Тя бе категорична, че решенията ще се вземат с консенсус.

Предстоят и структурни промени в Министерския съвет. Румяна Бъчварова потвърди, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще бъде разделено на 3 отделни министерства, както и че Министерството на инвестиционното проектиране ще бъде закрито.

Стана ясно, че утре предстоят и консултации за подкрепа на програмната декларация на ГЕРБ и РБ от други политически сили за сформиране на стабилно парламентарно мнозинство. Самата програмна декларация и коалиционното споразумение пък ще станат обществено достояние след като бъдат подписани.

Ясно е, че включително в общата програма, която в момента одобрихме на правителството съвсем не всичко, което иска РБ ще бъде включено. Ние трябва да имаме и повод да се борим и политически за в бъдеще, допълни Радан Кънев. Решенията ще се вземат с консенсус в МС, каза още Румяна Бъчварова. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Цял мандат за правителството на РБ и ГЕРБ