Цивилните плащат цената на сраженията между Израел и Хамас

| от |

Офира Копманс и Сауд Абу Рамадан от ДПА

„Не се страхувам от смъртта“, казва Рашед ал Хадад, докато се възстановява в главната болница в Газа от наранявания, получени в събота вечерта при бомбардировка на къща в източната част на град Газа.

„Всичко, за което се безпокоя сега е как да защитя децата си от случайни въздушни удари“, каза 45-годишният мъж от болничното си легло, добавяйки, че никъде в Газа не е безопасно.

Полицейският началник от Хамас в Газа Тайсир ал Батш бил сред 15-те ранени.

Седемнайсет негови роднини загинали при най-смъртоносния единичен инцидент досега за осем дни на боеве между Израел и палестинците. Девет мъже, три жени (една от тях бременна) и пет деца, на възраст 17, 13, 12, 7 и 2 години.

„Искам да попитам (израелския премиер Бенямин) Нетаняху нещо“, каза Хадад. „И децата ли са въоръжени бойци?“

Мохамед ал Батш, на 22 години, и братовчед на Тайсир, който живее срещу взетата на прицел къща, казва, че си тръгвал от близката джамия, когато двете ракети ударили „една след друга“.
Спасителните екипи прекарали повече от 12 часа в изваждане на тела и оцелели изпод развалините, казаха очевидци.

„Не знам какво е станало после и се озовах на легло в болницата Шифа“, каза Мохамед ал Батш.

„Разбира се, че вината е на Израел за това нечовешко, вулгарно, варварско … какво мога да кажа … ужасно престъпление, при което загинаха деца, най-малкото от което е на две години“.

За осем дни и нощи на израелски удари по ивицата Газа загинаха 192 палестинци, а 1400 бяха ранени.

Според изчисление на ДПА въз основа на списък с имена, предоставен от говорителя на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф ал Кедра, 30 процента са жени и деца.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заяви, че въз основа на палестинските данни около две трети от загиналите мъже, не са били въоръжени бойци.

Нетаняху изрази съжаление за всякакви пострадали цивилни, но освободи от правителството си от каквато и да било отговорност.

„За всякакви нападения срещу цивилни в Газа, за които съжаляваме, единствената отговорност носят Хамас и партньорите й“, заяви той пред кабинета си в неделя, обвинявайки го, че използва жителите като „живи щитове“.

Системата за противоракетна отбрана на Израел „Железен купол“ свали повече от 200 ракети над най-големите му градове, предотвратявайки каквито и да било жертви от израелска страна.

Линейки евакуираха над 200 души, но само 11 бяха ранени директно от ракетни осколки. Останалите бяха приети за лечение на шок или натъртвания и фрактури, докато са бягали за прикритие.

Като част от пиар усилията си Израел публикува запис, в който израелски офицер се чува как се обажда на палестинско семейство и ги предупреждава да се евакуират, защото къщата им ще бъде бомбардирана.

В друг публикуван радио разговор пилот се чува как моли и получава разрешение да се отмени въздушен удар, защото видял деца близо до целта.

Но в случая с къщата на Батш, не е имало предупредително послание, казва Мохамед ал Батш.

Израелският военен говорител Арие Шаликар заяви, че вътре имало осем въоръжени бойци, които планирали ракетни нападения срещу Израел, включително високопоставен командир на Хамас, който „лично дал заповеди кога и къде да се стреля“, в момента когато ракетите поразили къщата на Батш.

Ракетите от Газа предизвикват все по-голям гняв сред израелците, като около 5 милиона от 8-милионното население вече са във все по-задълбочаващия им се обсег. Има все повече призиви за „твърд“ отговор.

Хаим Твицер, спасител в телавивски басейн, каза, че той и съпругата му седят и плачат когато гледат кадри на загинали и ранени.

Той говори минути след като видял „Железен купол“ да унищожава във въздуха ракета, изпращайки голям брой родители и деца по бански костюми да бягат за прикритие.

„За щастие имаме „Железен купол“, иначе и ние щяхме да имаме много жертви“, каза Твицер.

Но в Газа, където 1,9 милиона души живеят на площ от 365 кв. км, увеличаващият се брой жени и деца, които загиват, предизвиква ярост и още призиви за още ракети. /БТА, с малки съкращения/

 
 
Коментарите са изключени за Цивилните плащат цената на сраженията между Израел и Хамас