ЦИК: Селфитата в тъмната стаичка са забранени

| от |

Селфитата в тъмната стаичка са забранени. Това припомниха от ЦИК на студентите при срещата им в Минно-геоложкия университет в София. Четири дни преди изборите от ЦИК се заеха да разясняват кампанията на студентите.

Служители от ЦИК обясниха на студентите, че ако са от друг град, могат да гласуват в която и да е секция в града, където учат, само срещу студентска книжка, но трябва да попълнят и декларация, че не са гласували на друго място. Такива декларации могат да бъдат изтеглени от сайта на ЦИК или в самата секция.

Пред студентите говорителят на ЦИК Александър Андреевприпомни, че са забранени селфитата в стаичките на изборните секции:

Това е недопустимо, тъй като по силата на Изборния кодекс използването на фотоапарат и всякаква заснемаща техника и снимането на вота се третира като показване на вота и тези бюлетини ще бъдат унищожени. В тази връзка следва и ние, като избиратели, да бъдем дисциплинирани и да не позволяваме такива явления, които предизвикват и други явления като контролиран вот.

Конкретният повод за срещата със студентите от Минно-геоложкия университет беше, за да видят как се извършва машинно гласуване. Студентите попитаха колко сигурно е това гласуване, а от ЦИК увериха, че системите не позволяват разкриването на вота. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за ЦИК: Селфитата в тъмната стаичка са забранени