Центърът на Париж става полу-пешеходна зона

| от |

Кметицата на Париж иска историческият център на града да се превърне в „полу-пешеходна“ зона и представи план за справяне с трафика и замърсяването във френската столица.

„В четирите централни области на града ще бъдат допускани само автобуси, таксита и велосипеди. С изключение на колите от спешна помощ или доставчици, автомобилите ще бъдат напълно забранени“, заяви кметицата Ан Идалго в интервю за седмичника „Journal du Dimanche“.

Първоначално схемата ще започне да се прилага само през уикендите. Но Идалго подчерта, че много бързо планът може да започне да се спазва и през цялата седмица. Кметицата обеща велоалеите в Париж да станат двойно повече до 2020 г. Ще бъде доразработена и идеята за велосипедна мрежа в града за колела под наем.

Централен Париж има сравнително висока гъстота на населението в Европа и като цяло туристите често са изненадани от трафика в и около историческите забележителности на най-посещавания град в света.

Градът също изпитва периодични проблеми със замърсяването, принуждавайки властите да наложат временни ограничения на скоростта на шофьорите и дори да забранят автомобилите в определени дни. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Центърът на Париж става полу-пешеходна зона