Цената на петрола може да скочи над $ 60 заради Либия

| от |

Продължителните смущения в доставките на петрол от Либия отново биха могли да повишат цената на черното злато над 60 долара за барел, посочва в. „Дейли Телеграф“.

„Огънят все още заплашва един от най-големите в Либия терминали за износ на петрол, възникнал след сражения между правителствените сили и опозиционните милиции, известни като“ Зората на Либия“, пише вестникът. Пожарът в пристанището Ал Сидра обхвана гигантските резервоари с нефт. „Всяко продължително прекъсване на доставките от този терминал може да спре спадът на цените на петрола“, посочва „Дейли Телеграф“.

„Либийски официални представители обявиха, че огънят вече е унищожил 850 000 барела петрол в терминала Ел Сидра.Той може да съхранява повече от шест милиона барела петрол и е един от основните експортни възли в Африка“, пише британският вестник.

Някога Либия беше най-големият производител на петрол в Африка. През ноември средният обем на производство в страната беше в размер на 580 000 барела дневно, в сравнение с 1,59 милиона барела дневно в края на 2010 година. Производството обаче намаля до 352 000 барела дневно след изострянето в последно време на сблъсъците между силите, лоялни на избраното правителство, базирано в Източна Либия, и екстремистите, които контролират столицата Триполи. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Цената на петрола може да скочи над $ 60 заради Либия